A betegek többsége túlértékeli a rák- és a csonttörésmegelőzés hatékonyságát

A betegek többsége jelentősen túlértékeli a különböző rákszűrések és a csípőtáji törések megelőzését célzó csontépítő gyógyszerek hatékonyságát - derült ki egy új-zélandi tanulmányból.

gyógyszer, csonttörés, rák, szűrés, megelőzés | MTI Hírek 2012 ;9
Az Annals of Family Medicine című folyóiratban közölt tanulmány készítői 354 embert kérdeztek meg arról, hogy szerintük milyen hatékonysággal bír a mammográfiás mellrákszűrés, a székletvizsgálat révén végzett béldaganatszűrés, illetve a magas vérnyomás visszaszorítását célzó antihipertenzív és a törések megelőzését szolgáló csonterősítő gyógyszerkúra.

Az orvosok gyakran nem részletezik eléggé, hogy egy adott szűrés vagy gyógyszeres kezelés milyen hatékonyságú, csupán a módszer alkalmazására buzdítanak. "Emiatt jóval többen vesznek részt szűréseken és próbálnak ki gyógyszereket, mint amennyien alávetnék magukat az eljárásoknak, ha alaposabb felvilágosítást kapnának" - mutatott rá a tanulmányt vezető Ben Hudson, az új-zélandi Otagói Egyetem munkatársa. Mint hozzátette, fennáll a veszélye, hogy az emberek túl nagy reményeket fűznek a megelőző módszerekhez, és ha a szűrés ellenére mégis jelentkezik náluk a mellrák, akkor rendkívül csalódottak lesznek.

A mellrákmegelőzésre vonatkozóan a felmérés résztvevőinek mindössze hét százaléka saccolta meg helyesen, hogy ötezerből csupán 1-5 ember életét lehet megmenteni szűréssel. A válaszadók egyharmada egyenesen úgy vélte, hogy akár ezer halálesetet is el lehet kerülni a szűrésnek köszönhetően. Hasonló eredmények születtek a béldaganatszűrésről is.

A résztvevők 82 százaléka szintén túlbecsülte a csonterősítő kezeléseket, 69 százaléka pedig úgy becsülte, hogy az antihipertenzív gyógyszerek révén ötezer emberből legalább 500-at lehetne megmenteni. A valós érték 50 és 100 között mozog.
| gyógyszer, csonttörés, rák, szűrés, megelőzés
2012-11-19 07:36:43

Web Design & Development Prowebshop