Csontképző koleszterincsökkentők

statin, gyógyszer, koleszterin, csonttörés, csontritkulás | Népszabadság   Népszabadság
A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek egy Magyarországon is forgalomban lévő csoportjáról, az ún. statinokról június végén a JAMA nevű elismert amerikai orvosi szaklap két nagy vizsgálat eredményeit jelentette meg, melyek szerint e gyógyszerek mintegy jótékony mellékhatásként drámaian csökkentik a csonttörések kockázatát is.

A statin nevű koleszterinszint-csökkentők onnan kapták "családnevüket", hogy képviselőik elnevezése mindig statinra végződik (pl. simvastatin, lovastatin, pravastatin, fluvastatin). Egyeseket közülük már több mint egy évtizede használnak a magas koleszterinszint ellen és a koszorúér-betegség kockázatának csökkentésére. A statinok ezekben a kórképekben áttörést hoztak. Nem véletlen, hogy hazánkban, ahol a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a fő halálokot, 1998-ban egy simvastatint tartalmazó készítményt választottak az év gyógyszerévé.

Emellett azonban a kilencvenes évek végén egereken és patkányokon kimutatták, hogy a lovastatin és a simvastatin serkenti a csontképződést. Ez két okból is rendkívül érdekes. Először is a csontritkulás a fejlettebb, idősödő népességű országokban a nők körében szinte népbetegség, amelynek közvetlen orvosi kezelése és társadalmi költségei nagyon sok pénzt visznek el (szövődményei pedig több halálesetet okoznak, mint a méhnyakrák). Másodszor, a jelenleg forgalomban lévő csontritkulás elleni gyógyszerek a csontszövet leépülését gátolják, de jelentősebb csontképző hatásuk nincsen. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy a statinok kifejezetten a csonttömeg gyarapodását serkentik.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a csonttömeg növekedése tetszetősen hangzik, de önmagában még semmit sem jelent. Ezt onnan tudjuk, hogy a nátriumfluorid szintén növeli a csonttömeget, de a keletkező csont kóros szerkezetű, törékeny. Ám a statinok esete az eddigi jelek szerint más.

Az állatkísérletek biztató eredményei után megindultak a statinokat szedők csonttörési kockázatát vizsgáló kutatások. Júniusban, a JAMA által publikált két közlemény előtt egy héttel egyébként már egy másik világszerte elismert orvosi szaklap, a Lancet is leközölte egy hasonló tárgyú vizsgálat eredményeit, ami szintén azt mutatta ki, hogy a statinok csökkentik a csonttörések kockázatát.

A JAMA-ban megjelent egyik tanulmány 91611 statinokat szedő páciens adatait követte. Az eredmények szerint a statinokat szedők körében a nem szedőkhöz képest 45 százalékkal csökkent a törések összesített kockázata, míg a csípőtáji törések kockázatcsökkenése elérte a 88 százalékot. A másik, 6110 fős vizsgálat csak a csípőtáji törésekkel foglalkozott, és a szedési időtől függően 43-50 százalékkal alacsonyabb törési rátát állapított meg.

Bármennyire is látványosak ezek az eredmények, a statinok csontritkulás elleni alkalmazása még nagyon korai lenne. A helyzet ugyanis az, hogy ezek a vizsgálatok úgynevezett követéses jellegűek, vagyis "megfigyelés alá helyezték" a pácienseket, és adataikat összehasonlították olyanokéval, akik nem szedtek ilyen gyógyszereket. Természetesen maximálisan igyekeztek biztosítani azt, hogy a két csoport között ne legyen olyan statisztikai eltérés, ami a gyógyszerszedéstől függetlenül is különbséget okozhatna a csonttörések kockázatában (pl. az életkorbeli különbségek vagy a nemek aránya). Mégis ezek sokkal kevésbé bizonyító erejűek, mint az előzetes vizsgálati terv alapján zajló, placebokontrollos, kettős vak klinikai vizsgálatok (vagyis amikor sem maga a beteg, sem a kezelőorvos nem tudja, hogy valódi hatóanyagot szed-e az illető páciens, vagy hatóanyag nélküli "műgyógyszert"). A következő lépés nyilvánvalóan az, hogy ilyen tanulmányokat is végezzenek.

| statin, gyógyszer, koleszterin, csonttörés, csontritkulás
2002-07-10 19:25:30