Fantomgyógyszerek kerülhetnek a magyar piacra

Amióta a gyógyszertámogatás legfőbb szempontja az ár, egyre több a fantomkészítmény - állítják gyógyszeripari szakemberek - írja a Világgazdaság.

gyógyszer, ár, egészségpolitika | MTI Hírek 2012 ;9
A lap pénteki számának beszámolója szerint olyan "névtelen"
cégek is nyernek az egészségbiztosító licitjein, amelyek nem képesek a szükséges mennyiségben szállítani a szereket.

Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke egy rendezvényen az úgynevezett vaklicit intézményét hozta fel példának, amelynek során a gyártóknak úgy kell árcsökkentési ajánlatot tenniük, hogy nem látják a többiek tétjeit.

Mivel a vaklicitnél minden egyes terápiás csoportban csak egyetlen termék maradhat, előfordulhat, hogy olyan gyártónak kell biztosítania a teljes ellátást egy adott hatóanyagból, amelyik korábban csak a piac egy kicsi részét látta el, és nem számít jelentős gyártónak.

A közelmúltban egy ilyen cég nyerte meg az egyik vaklicitet, és nem is volt képes a saját készítményéből biztosítani a hazai betegek ellátásához szükséges mennyiséget.

Mint Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke fogalmazott, a cég "szaladt fűhöz-fához", végül egy konkurens készítményét vásárolta meg, tette saját gyógyszeres dobozába, és hozta forgalomba. Mégpedig a gyógyszerhatóság jóváhagyásával.

Az eset rávilágít arra, hogy az egészségbiztosító árleszorító gyakorlata veszélyezteti a betegek ellátását. Különösen azét a 700-800 ezer betegét, akik olyan terápiában részesülnek, amelyben az adott orvosság nem, vagy nehezen helyettesíthető - írja a Világgazdaság.
| gyógyszer, ár, egészségpolitika
2012-12-03 05:43:12

Web Design & Development Prowebshop