A kórházak ritkán közlik, ha nem megfelelő gyógyszert adnak a betegnek

A kórházak ritkán közlik a beteggel vagy a családjával, ha rossz gyógyszert adtak neki a kezelés során - erősítette meg egy friss amerikai tanulmány.

A Critical Care Medicine című szakmai folyóiratban közzétett vizsgálat eredménye szerint a "félregyógyszerezés" az esetek többségében nem okozott bajt, de azok, amelyek ártottak, zömében az intenzív osztályokon történtek.

Asad Latif, a Johns Hopkins Egyetem baltimore-i orvosi karának kutatója, aki a felmérést vezette, elmondta, hogy a kórházak téves gyógyszerezési gyakorlata, illetve az esetek elhallgatásának magas aránya nem lepte őket, hiszen a szakirodalom már korábban is cikkezett a jelenségről. "Sokkal megdöbbentőbb volt, hogy mi tesznek a kórházak, ha a hiba kiderül" - hangsúlyozta.

Úgy találták, hogy az esetek több mint a felében semmit, és csupán az érintett kórházi személyzet egyharmada szerez haladéktalanul tudomást arról, hogy nem a megfelelő gyógyszerrel kezelte a beteget.

A kutatók mintegy 840 000 önként jelentett téves gyógyszerezést vettek szemügyre, az 1999 és 2005 közötti időszakra vonatkozó adatokat 537 amerikai kórházból gyűjtötték be. Az esetek 6,6 százalékáért intenzív osztályok voltak felelősek.

A nem kellőképpen megválasztott gyógyszerek a vizsgált esetek 98 százalékában nem ártottak a betegnek, az intenzív osztályokon azonban a káros - köztük végzetesnek bizonyult - következmények aránya azonban magasabb, 4 százalékos volt. A "félregyógyszerezés" 110 páciens halálát okozhatta a vizsgált időszakban, az elhalálozások közül 18 intenzív osztályokon következett be.

A felmérés szerint a betegek vagy családjuk alig két százalékát értesítik a kórházak záros határidőn belül arról, hogy rossz gyógyszerrel kezelték a pácienst.
| kórház, gyógyszer, műhiba, félregyógyszerezés
2013-01-15 22:13:50


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: