A gyógyszerek drágulását akadályozza meg a német nagykoalíció első törvénye

Németországban az új kormánykoalíció első törvényhozási lépése a gyógyszerárak 2 milliárd eurós terhet jelentő emelkedését akadályozza meg.

A német konzervatívok és szociáldemokraták közös kormánya az első döntésével egy december 31-én lejáró áremelési moratóriumot hosszabbít meg három hónappal.

Az Angela Merkel vezette kormány az első ülésén, kedden határozott a kérdésről, és a kormánypárti frakciók rögtön be is nyújtották a két vonatkozó törvényjavaslatot a Bundestagnak, a törvényhozás alsóházának. A vita a Bundestag szerdai ülésén kezdődött, a javaslatokat sürgősséggel tárgyalják.

A javaslatokat az ellenzék is támogatja, elfogadásuk biztosra vehető. A Bundestag után a felsőház, a Bundesrat foglalkozik a törvényekkel, váratóan jóváhagyja őket.

Az eredeti döntést még 2009-ben hozta meg Angela Merkel előző, konzervatív-liberális összetételű kormánya. Akkor arról határoztak, hogy egyes vényköteles, régóta forgalmazott és termék-szabadalmi oltalom alatt álló gyógyszerek esetében a gyártóknak kötelező 16 százalékos árengedményt adniuk az állami betegpénztáraknak és magán egészségbiztosítóknak a 2010. augusztus 1-jétől 2013. december 31-ig tartó időszakban.

Ez a lépés elhárította a készítmények várt nagyarányú drágulását, de a moratórium az év végén lejár, és a kormányalakítás elhúzódása miatt nem maradt idő az ügy újratárgyalására. Ezért a moratórium végének dátumát 2014. március 31-re módosítják. A javaslatok indoklása szerint 2014-ben a gyógyszerkiadások 2 milliárd euróval emelkednének, ha nem tesznek így.

| gyógyszer, gyógyszerár, áremelés
2013-12-18 18:46:48


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: