Gyógyszertámogatás: súlyos betegség esetén 278 millió forintba is kerülhet a terápia

Több mint 147 millió receptet váltottak be, ezzel összesen több mint 281 milliárd forintnyi gyógyszertámogatást használtak fel a betegek tavaly Magyarországon, volt, akinek az éves gyógyszerterápiájára majdnem 278 millió forintot költött az egészségbiztosító - számol be róla a Világgazdaság.

A lap keddi cikke szerint egy beteg átlagosan 41 000 forintnyi támogatást használt fel, míg 2011-ben 37 700 forintot. Az egyes orvosságok eltérő mértékű támogatása miatt azonban rendkívül nagy a szórás. A hagyományos készítményekre szoruló betegek körében a legdrágább éves kezelési költség meghaladta a 32 millió forintot. A legdrágább kezelést igénylő súlyos betegségek esetében pedig előfordult, hogy egy beteg gyógyszeres terápiája csaknem 278 millió forintba került.

Az OEP statisztikája alapján 2013-ban a biztosító a magas vérnyomás kezelésére költötte a legtöbbet, majdnem 30 milliárd forintot, amiből csaknem 2,8 millió beteg gyógyszeres terápiáját finanszírozták. A második legdrágább betegség a nem inzulinfüggő diabétesz volt, itt a felhasznált 16,3 milliárd forintos támogatás mintegy félmillió beteg számára biztosított elérhető áru gyógyszert.Nem sokkal kevesebb pénzt, 15,3 milliárd forintot emésztettek fel a különféle koleszterincsökkentők, ilyeneket tavaly több mint 1,1 millióan szedtek.

A legnagyobb támogatásokat igénylő 25 betegség összességében
198,4 milliárd forintjába került a biztosítónak, vagyis ez vitte el az éves keret több mint kétharmadát. A legnagyobb kiadást a daganatellenes szerek finanszírozása jelentette 2013-ban is, ezek közül a legdrágábbra 6,7 milliárdot fizetett ki tavaly az OEP - ismerteti az újság.
| gyógyszer, támogatás, TB, egészségpolitika
2014-03-04 23:21:09


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: