Új sürgősségi gyógyszerellátási rendszer kidolgozását javasolja a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége

Az eddigiektől eltérő, területi és szolgáltatás alapú javaslatot dolgozott ki a sürgősségi gyógyszerellátásra a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ). A javaslatot vitaindítónak szánják, azt megküldték az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), valamint a települési önkormányzatoknak.

A szövetség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a sürgősségi gyógyszerellátás jelenleg működő rendszere nem szolgálja sem a lakosság, sem pedig a gyógyszerészek érdekeit, mert ad hoc módon, a területi eloszlást tekintve egyenetlenül működik, és a finanszírozása is aránytalanul nagy terhet ró a gyógyszertárakra.

Hozzátették, hogy a sürgősségi gyógyszerellátás az egészségügyi ágazat egyik legfontosabb kérdése, amely hosszú évek óta vár megoldásra. Jelenleg a jogszabály nem szabályozza a sürgősségi gyógyszerellátás pontos feladatát, azt, hogy hol és milyen időtartamban kell ügyeletet vagy készenlétet tartani, ezért nehezen kiszámítható és egyenlőtlen rendszer alakult ki. Az országos tisztifőgyógyszerész döntése alapján ugyanis bármely közforgalmú gyógyszertár kötelezhető készenléti és ügyeleti ellátás nyújtására az adott településen működő és érintett gyógyszertárak javaslatai alapján.

A javaslatban hangsúlyozzák, a gyógyszer-gazdaságossági törvénybe kerüljön be a sürgősségi gyógyszerellátás pontos meghatározása, azt pedig rendeleti szinten határozzák meg, hogy mikor, hol és milyen formában kell sürgősségi gyógyszerellátást biztosítani, és milyen szabályok szerint válasszák ki azokat a gyógyszertárakat, amelyek ezt a szolgáltatást ellátják.

Kitértek arra, hogy a gyógyszertár kijelölésekor figyelembe kell venni az ellátandó terület lakosságszámát és méretét, a gyógyszertárak számát, valamint a térségben működő sürgősségi orvosi ellátást is.

A sürgősségi gyógyszerellátó rendszer kidolgozása során arra kell törekedni, hogy az egyszerre legyen kiszámítható, átlátható és jól tervezhető a lakosság, a gyógyszertárak és az állam számára is - olvasható a HGSZ javaslatában, amellyel kapcsolatban a szervezet várja a szakmai véleményeket.

| egészségügy, gyógyszerek, sürgősségi gyógyszerellátási rendszer
2015-03-26 20:33:12


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: