A Kúriához fordul az OGYÉI a félmilliárdos bírsággal sújtott gyógyszercég ügyében

A Kúriához fordul jogorvoslatért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Prompt Pharma Kft. ügyében, mert a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az intézet ellenében döntött.

Az OGYÉI azzal kapcsolatban juttatott el közleményt hétfőn az MTI-hez, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn eljárásjogi szabálysértésre hivatkozva hatályon kívül helyezte a gyógyszerészeti államigazgatási szerv 2013. szeptember 30-i határozatát, amellyel "a gyógyszerellátási lánc biztonságának fenntartása érdekében" visszavonta a cég gyógyszer-nagykereskedelmi engedélyét és ötszázmillió forint összegű pénzbírság kiszabásáról határozott.

Azt írták: a gyógyszerészeti államigazgatási szerv a cégnél végzett hatósági ellenőrzésen feltárt több szabálytalanságot, a vizsgálat "bebizonyította, hogy a Prompt Pharma nagy mennyiségű és értékű rákgyógyszert szerzett be ellenőrizetlen forrásból, majd a gyógyszereket a legális gyógyszerellátási lánc csatornáin keresztül európai uniós országba értékesítette". Ezeket a gyógyszertételeket a magyar gyógyszerészeti államigazgatási szerv más jelzések alapján kivonta a forgalomból, és értesítette a külföldi illetékes hatóságokat is.

Közölték: a Prompt Pharma keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz az OGYÉI határozata ellen, amely azt hétfőn hatályon kívül helyezte.

A közleményben kiemelték: az ítélettel kapcsolatban az OGYÉI főigazgatója, Pozsgay Csilla elmondta, hogy az ügyben az OGYÉI "a tényállást teljes mértékben feltárta, az alkalmazott szankció súlyával kapcsolatban a bíróság az ítélet kihirdetésekor nem fogalmazott meg ellenvéleményt". Ennek megfelelően a megismételt eljárásban az intézet a már a korábbi eljárásában beszerzett és rendelkezésére álló bizonyítékok felhasználásával fogja ismételt határozatát meghozni.

Az OGYÉI szerint a korábban kiszabott bírság mértéke "arányban áll az elkövetett jogsértés súlyával, hiszen a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó cég egy különösen kiszolgáltatott betegcsoport sérelmére, adott esetben életmentő készítmények körében követte el a cselekményt".

A Prompt Pharma Kft. 2013. december 3-án közölte az MTI-vel, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonnali hatállyal felfüggesztette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) azon határozatát, amely elmarasztalta a Prompt Pharma Kft.-t, és 500 millió forintos rekordbírságot szabott ki rá. A cég közleménye szerint a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzésében azt írta, hogy a határozatból "nem állapítható meg, hogy a GYEMSZI-OGYI szakértői vizsgálattal alátámasztottan valamely gyógyszerrel kapcsolatos olyan jogsértést állapított volna meg, amely az emberi életet és egészséget közvetlenül fenyegeti". A bíróság kimondta továbbá, hogy - még a GYEMSZI-OGYI határozata szerint is - a cég csupán a dokumentálási kötelezettségét szegte meg, és nem igazolható a gyógyszerek forgalmazásával kapcsolatos, a hatóság által vélelmezett szabályszegése - tették hozzá.

A GYEMSZI-OGYI még aznap az MTI megkeresésére azt írta, hogy az első fokon meghozott nem jogerős bírósági döntés tartalmával nem értenek egyet, ezért fellebbeznek.

| egészségügy, gyógyszerek, OGYÉI
2015-06-09 15:13:56


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: