A Prompt Pharma gyógyszercég az eredeti állapot visszaállítását kéri az OGYÉI-től

A Prompt Pharma Kft. azt kéri az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI), hogy az intézet a társaságra korábban kiszabott - és befizetett - bírságot fizesse vissza, valamint a céget vegye vissza a gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező vállalkozások nyilvántartásába.

Az erről szóló, az OGYÉI főigazgatójának címzett levelet kedden juttatta el a cég ügyvezetője az MTI-hez.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn jogerősen hatályon kívül helyezte az OGYÉI-nek a Prompt Pharma Kft. gyógyszer-nagykereskedelmi engedélyét visszavonó és a társaságot 500 millió forint bírsággal sújtó határozatát.

Kelemen Tibor ügyvezető a levélben leszögezte, hogy a bírósági ítéletről az OGYÉI által közzétett közleménnyel kapcsolatban helyreigazítási kérelemmel él. Úgy gondolja ugyanis, hogy a OGYÉI által hétfőn közzétett közleményben foglaltak nem felelnek meg a bírósági tárgyaláson elhangzottaknak. A bíróság első fokon jogerős ítéletében az OGYÉI határozatát nem csupán eljárásjogi okokból helyezte hatályon kívül, hanem anyagi jogi okokból is - írta -, egyebek mellett hatályon kívüli jogszabály alkalmazása és megalapozatlanság miatt is, vagyis az OGYÉI nem tárta fel és nem bizonyította kellő mértékben a tényállást.

A bíróság emellett kifejezetten kiemelte azt is, hogy eltúlzottnak tartja a kiszabott szankciót - írta Kelemen Tibor.

A cégvezető kifejtette, hogy - mint azt a bírósági határozat is kimondja - a Prompt Pharma Kft. nem forgalmazott illegális gyógyszerkészítményt, gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységével senkinek az életét, testi épségét és a gyógyszerbiztonságot sem veszélyeztette.

Kérik továbbá azt is, hogy a jogerős bírósági ítéletnek megfelelően a Prompt Pharma Kft.-vel szemben meghozott határozatot az intézet a honlapjáról távolítsa el, mert közzétételének jogszabályi feltételei a kihirdetéssel jogerőre emelkedett bírósági ítélettel megszűntek.

Kelemen Tibor nyomatékosította, hogy ha az OGYÉI egy munkanapon belül a kéréseknek nem tesz eleget, készek jogi eljárás keretében érvényt szerezni nekik.

Az OGYÉI hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a Kúriához fordul jogorvoslatért a Prompt Pharma Kft. ügyében, mert a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az intézet ellenében döntött. A bíróság hétfőn eljárásjogi szabálysértésre hivatkozva hatályon kívül helyezte a gyógyszerészeti államigazgatási szerv 2013. szeptember 30-ai határozatát, amellyel "a gyógyszerellátási lánc biztonságának fenntartása érdekében" visszavonta a cég gyógyszer-nagykereskedelmi engedélyét és ötszázmillió forint pénzbírságot szabott kiszabásáról határozott.

Azt írták: a gyógyszerészeti államigazgatási szerv a cégnél végzett hatósági ellenőrzésen feltárt több szabálytalanságot, és a vizsgálat "bebizonyította, hogy a Prompt Pharma nagy mennyiségű és értékű rákgyógyszert szerzett be ellenőrizetlen forrásból, majd a gyógyszereket a legális gyógyszerellátási lánc csatornáin keresztül európai uniós országba értékesítette". Ezeket a gyógyszertételeket a magyar gyógyszerészeti államigazgatási szerv más jelzések alapján kivonta a forgalomból, és értesítette a külföldi illetékes hatóságokat is.

Közölték: a Prompt Pharma keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz az OGYÉI határozata ellen, amelyet a bíróság aztán hatályon kívül is helyezett.

A közleményben kiemelték: az ítélettel kapcsolatban az OGYÉI főigazgatója, Pozsgay Csilla elmondta, hogy az ügyben az OGYÉI "a tényállást teljes mértékben feltárta, az alkalmazott szankció súlyával kapcsolatban a bíróság az ítélet kihirdetésekor nem fogalmazott meg ellenvéleményt". Ennek megfelelően a megismételt eljárásban az intézet a már a korábbi eljárásában beszerzett és rendelkezésére álló bizonyítékok felhasználásával fogja ismételt határozatát meghozni.

Az OGYÉI szerint a korábban kiszabott bírság mértéke "arányban áll az elkövetett jogsértés súlyával, hiszen a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó cég egy különösen kiszolgáltatott betegcsoport sérelmére, adott esetben életmentő készítmények körében követte el a cselekményt".

A Prompt Pharma Kft. 2013. december 3-án közölte az MTI-vel, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonnali hatállyal felfüggesztette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) azon határozatát, amely elmarasztalta a Prompt Pharma Kft.-t, és 500 millió forintos rekordbírságot szabott ki rá. A cég közleménye szerint a bíróság végzésében azt írta, hogy a határozatból "nem állapítható meg, hogy a GYEMSZI-OGYI szakértői vizsgálattal alátámasztottan valamely gyógyszerrel kapcsolatos olyan jogsértést állapított volna meg, amely az emberi életet és egészséget közvetlenül fenyegeti". A bíróság kimondta továbbá, hogy - még a GYEMSZI-OGYI határozata szerint is - a cég csupán a dokumentálási kötelezettségét szegte meg, és nem igazolható a gyógyszerek forgalmazásával kapcsolatos, a hatóság által vélelmezett szabályszegése - tették hozzá.

A GYEMSZI-OGYI még aznap az MTI megkeresésére azt írta, hogy az első fokon meghozott nem jogerős bírósági döntés tartalmával nem értenek egyet, ezért fellebbeznek.

Kelemen Tibor kedden azt is közölte, a Prompt Pharma Kft. nem kíván nyilatkozni a jogerős határozat kézhezvételéig.

| egészségügy, gyógyszerek, OGYÉI
2015-06-09 15:56:47