Mire jó az aszpirin?

A gyomor-bélrendszeri rák diagnosztizálása után alacsony dózisú aszpirin rendszeres adagolásával nő a túlélés esélye. Csaknem 14 ezer résztvevő adatainak feldolgozása alapján holland kutatók az Európai Rákkonferencián (ECC2015) mutatták be eredményeiket Bécsben.

aszpirin, rák, infarktus, agyvérzés, daganat | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Az aszpirin fájdalomcsillapítóként került a piacra 1897-ben. Az 1980-as években kiderült, hogy infarktus és agyvérzés elleni megelőzésként is hatásos, és felismerték, hogy a rák ellen is védelmet nyújthat.

A tudósok 13 715 olyan daganatos betegség adatait dolgozták fel, akiknél Hollandiában 1998 és 2011 között diagnosztizáltak gyomor-bélrendszeri daganatot. Elemezték a betegség lefolyásáról és a kapott gyógyszerekről szóló információkat, a kis dózisú acetilszalicilsavra - az aszpirin hatóanyaga - koncentrálva, melyet az orvosok a szívroham és agyvérzés megelőzésére írtak fel.

A betegek 30,5 százaléka szedett már a rák diagnózisa előtt is aszpirint, 8,3 százalékuk az után kezdte el szedni, 61,1 százalékuk egyáltalán nem szedte.

A betegek között leggyakrabban a vastagbélben (42,8 százalék), a végbélben (25,4 százalék) és a nyelőcsőnél (10,2 százalék) diagnosztizáltak daganatot. Az átlagos megfigyelési idő 48,6 hónap volt. Azokat a résztvevőket, akik a diagnózist megelőzően is szedtek aszpirint, kizárták a kutatásból.

A diagnózis felállítása után rendszeresen aszpirint szedő daganatos betegek között 75 százalék volt az öt éves túlélés ideje, az aszpirint nem szedőknél csak 42 százaléka.

A tudósok szerint az aszpirin rák elleni pozitív hatásának hátterében a vérlemezke gátló hatása áll. A vérlemezkék a vérzést összecsapzódással és az erek eltömeszelődésével megállítják. A feltételezések szerint a keringő daganatsejtek az őket körülvevő vérlemezkék rejtekében játsszák ki az immunvédelmet. Az aszpirin gátolja a vérlemezkéket, így megakadályozza azt is, hogy a daganatsejtek elbújjanak az immunrendszer elől.

| aszpirin, rák, infarktus, agyvérzés, daganat
2015-09-28 22:59:37
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop