Ne szedjük nyakra-főre

Szuperbaktériumok fenyegetik az emberek egészségét, amelyekre nincs vagy alig akad gyógyszer. Ezek a baktériumok ellenállnak az antibiotikumoknak és lehetetlenné tesznek fontos orvosi beavatkozásokat, például a rákos betegek kezelését vagy a szervátültetéseket. Sőt könnyen előfordulhat, hogy néhány év múlva egy egyszerű tüdőgyulladásra sem lesz megfelelő gyógyszer.

szuperbaktérium, gyógyszer, antibiotikum, rezisztencia | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Az antibiotikum rezisztencia kialakulása ellen az emberek is sokat tehet, azzal, hogy felelősségteljesen szed antibiotikumokat, pontosan betartva az orvos utasítását.

Az antibiotikumok felelős használatára hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az európai antibiotikum nap alkalmából, mert az ellenálló baktériumok terjedése az egyik legnagyobb közegészségügyi fenyegetés a világban.

November 18-a az európai antibiotikum nap, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a globális közegészségügyi fenyegetést jelentő antibiotikum rezisztenciára, a helytelen és szükségtelen antibiotikum használat veszélyeire, az egyének és az egészségügyi intézmények megelőzésben játszott szerepére és felelősségére.

Idén először az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy teljes hetet szentel a témának, kampánnyal igyekeznek erősíteni az antibiotikum-rezisztencia elleni világméretű összefogást.

Egy friss európai uniós jelentés szerint 2010 és 2014 között az EU tagállamainak többségében érzékelhetően nőtt az antibiotikum fogyasztás mind a lakosság körében, mind az egészségügyi intézményekben. Ez komoly problémát jelent, mivel az ellenálló baktériumok terjedésének fő oka a túlzott és helytelen antibiotikum használat.

Az antibiotikumok nem gyógyítják a vírus okozta betegségeket, így a náthát és az influenzát sem. Csak akkor szedjünk antibiotikumot, ha azt orvos írta fel, mindig fejezzük be a teljes kúrát, akkor is, ha már jobban érezzük magunkat, és soha ne tegyük félre vagy adjuk oda másnak a számunkra felírt antibiotikumokat.

| szuperbaktérium, gyógyszer, antibiotikum, rezisztencia
2015-11-18 13:59:55

Web Design & Development Prowebshop