Veseelégtelenséget okozhat egy népszerű gyógyszer

A hazánkban is széles körben elterjedt proton pumpa gátló (PPI = proton pumpa inhibitor) kezelés lehetséges vesekárosító hatásáról ír a JAMA (Journal of American Medical Association).

gyomorsav, reflux, PPI, gyógyszermellékhatás | InforMed Hírek14   InforMed | Szendei, K.

A PPI-k csoport (omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, esomeprazol, lansoprazol) a savképzést gátolják a gyomorban. Legtöbbjük vényköteles, de van már recept nélkül kapható készítmény is. Azóta, hogy több mint húsz éve forgalomban van, eladásuk is meghúszszorozódott. Ezért is érdemes felülvizsgálni a lehetséges nem kívánt hatásait.

A szerzők egy tízezer fős, 14 éven keresztül követett, átlag 63 éves betegcsoport adataiból vonták le következtetéseiket. A vizsgálat az ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) tanulmány elemzéséből történt. Ugyanerre a következtetésre jutottak egy 250 ezres pennsylvaniai betegcsoport hat éves követése során is. Azt a következtetést is levonták, hogy a napi dózis összefügg a krónikus veseelégtelenség kialakulásával. Összehasonlították a „régebbi”, H2- receptor antagonistákkal (pl. ranitidin, famatidin stb.) a PPI kezelést, és ekkor is a PPI-k fokozott veszélyessége igazolódott. Persze az is igaz, hogy a H2 blokkolók kevésbé csökkentik a gyomorsav termelését.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatokra van szükség, de az is biztos, hogy körülbelül a betegek 70 %-tól nyugodtan el lehetne venni a szert, anélkül, hogy bármiféle panasz jelentkezne.

Talán azért is írtak fel az orvosok gyakrabban PPI-ket reflux betegségben (GOR = GERD), gyomor és nyombélfekély megelőzésére, sőt egyes gyógyszerek mellé ”kísérőként”, gyomorvédőként, mert ártalmatlannak gondolták. Az utóbbi években szerzett ismereteink bővítették a mellékhatás spektrumot, melyet még mindig alulbecsülünk. Többek között feltételezik, hogy a PPI-k fokozzák a tüdőgyulladás és a Clostridium difficile fertőzés kialakulását, rendszeres szedésük a kalcium hiány miatt kialakult csontritkulás miatti csonttörések gyakoriságát is növeli, a magnéziumhiány pedig szívritmuszavar kialakulásához vezethet, továbbá a görcskészség fokozódásához.

Mindezek ellenére sem kell indokolt esetekben a gyógyszert elhagyni, de mindig mérlegelni kell a haszon és a kár kockázatát, és csak ha az előnyök vannak túlsúlyban, akkor használjuk. Mivel már hazánkban is kapható néhány ilyen gyógyszer vény nélkül is, minden esetben célszerű orvossal konzultálni, és csak indokolt esetben szedni a PPI gyógyszereket.

| gyomorsav, reflux, PPI, gyógyszermellékhatás
2016-02-17 17:25:10
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop