Gyógyszermellékhatás

A gyógyszerek gyógyító hatása mellett számos lehetséges mellékhatással is rendelkeznek, melyek okai a gyógyszerek iránti veleszületett vagy szerzett túlérzékenység, és a különböző egyidejűleg szedett gyógyszerek közötti kölcsönhatás lehetnek. Az alábbiakban a különböző gyógyszerek által kiváltott leggyakoribb gyomor-béltünetekkel, betegségekkel foglalkozunk.

gyógyszer, mellékhatás, fekély, gyomor | InforMed Hírek14   InforMed | Pécsi, Gy.

Nyelési nehezítettség, nyelés közben jelentkező fájdalom

Kálium tabletta, Doxycyclin tabletta, ízületi fájdalom- és gyulladáscsökkentők bevétele után jelentkezhet, ha a tablettákat kevés vízzel, esetleg fekve veszi be a beteg. A tabletták a nyelőcsőben elakadva helyi nyálkahártya-károsító hatást fejtenek ki, mély fekélyt hozhatnak létre.

Jellegzetes tünete a nyeléskor jelentkező erős mellkasi fájdalom, esetleg szilárd étel elakadása, ritkábban vérhányás, szurokszéklet ürítése. Gyógyszeresen jól kezelhető betegségcsoport, a várható eredmény jó.

Gyomortáji fájdalom, vérhányás, szurokszéklet

Az aszpirint, a Kalmopyrint a lakosság nagy része nem is tekinti gyógyszernek, hiszen recept nélkül kaphatók, a megfázás, nátha esetén népi gyógymódnak számítanak. Láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatásuk mellett azonban igen kifejezett gyomornyálkahártya-károsító hatásuk is lehet.

Ugyanilyen hatással és mellékhatással bírnak az ízületi gyulladást csökkentő nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID) is, melyeket elsősorban mozgásszervi megbetegedések esetén alkalmaznak, de egyre gyakrabban fejfájás, fogfájás, foggyökérgyulladás esetén is ajánlják.

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek a leggyakrabban használt gyógyszercsoportnak tekinthetők, melyből világszerte naponta több mint 50 millió tablettát fogyasztanak. A gyomornyálkahártyába diffundálva helyileg toxikus hatást fejtenek ki, emellett a gyomornyálkahártya védekező rendszerét is károsítják. Mellékhatásként a gyomor és nyombél nyálkahártyáján fekélyek, eróziók (felmaródások) jöhetnek létre.

Legjellegzetesebb tünet a gyomortáji fájdalom, émelygés, hányás, puffadás. Fontos tudni azonban, hogy a létrejött fekélyek jelentős része "néma fekély", azaz a betegnek kezdetben semmiféle panaszt nem okoz, csak olyan súlyos szövődmény, mint a gyomorvérzés vagy perforáció kapcsán kerül kórismézésre.

A gyomorvérzés jellegzetes tünete a vérhányás és a szurokfekete székletürítés, melynek észlelésekor a beteget mentővel azonnal kórházba kell szállítani.

Rendkívül fontos a megelőzés. Ha a beteg kórtörténetében fekélybetegség vagy gyomorpanaszok szerepelnek, NSAID gyógyszerek szedése csak hatékony, fekélyt megelőző gyógyszerek egyidejű alkalmazásával ajánlott. 60 éves életkor felett megelőző fekélybetegség vagy gyomorpanaszok nélkül is ezen ajánlás érvényes a súlyos szövődmények megelőzésére.

Hasmenés

Az egészséges vastagbélben igen nagy számban (1012) élnek baktériumok, melyek fontos szereppel bírnak az emésztésben és az immunrendszer működésében. A normális bélflórát az antibiotikumok megváltoztatják, így kórokozótörzsek kerülhetnek túlsúlyba.

A tünetek általában az antibiotikum-terápia során jelentkeznek, de az esetek egy részében az antibiotikum elhagyása után (6 héten belül) jelentkeznek. A tünetek a laza széklettől a véres hasmenésig váltakozó intenzitásúak lehetnek. Hasi fájdalom, láz, ájuláshajlam jelenhet meg. Elkerülésében a megelőzés a legfontosabb.

Sárgaság, kóros májfunkciók

Több százra tehető azoknak a gyógyszereknek a száma, amelyek májkárosodást okozhatnak. A májkárosodást okozó gyógyszerek legjelentősebb képviselői közül ki kell emelni a paracetamol, a nem-szteroid gyulladásgátlók, a fogamzásgátlók, egyes antibiotikumok, TBC elleni gyógyszerek, antidepresszánsok, anabolikus szteroidok szerepét.

A májkárosodást kezdetben csak vérvétellel, laboratóriumi vizsgálatokkal lehet kimutatni. Bőrviszketés, sárgaság fellépése, láz lehet a jellegzetes klinikai tünet.
A megelőzés ezekben az esetekben is döntő. Potenciálisan májkárosító gyógyszerek szedése mellett időszakos vérvétellel, laborkontrollal a súlyos stádiumú májkárosodás megelőzhető.

| gyógyszer, mellékhatás, fekély, gyomor
2017-11-07 19:58:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop