Kiváló gyógyszerészi gondozásért díjat alapítottak

Kiváló gyógyszerészi gondozásért díj létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást a szakmai kamara és az Egis gyógyszergyár képviselője szerdán Budapesten.

patikanap, gyógyszerészek, díj, díj | MTI Hírek13 | MTI
A XIII. országos patikanapon Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke azt mondta, a köztestület elkötelezett a gyógyszerészi gondozás mellett, és felidézte, hogy az erről a feladatról szóló törvényi szabályozás 2008-ban jelent meg, majd 2013-ban jutottak el addig, hogy központi forrásokat használhatnak fel erre a tevékenységre.

Kiemelte, a lehető legrövidebb időn belül szeretnék a gyógyszerész társadalomban elmélyíteni a gyógyszerészi gondozást, egyértelművé tenni annak tartalmát.

Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében arról beszélt, a gyógyszerészi gondozás a vény nélkül kapható készítmények térnyerésével előtérbe került, hiszen a gyógyszerkölcsönhatások szempontjából különös jelentősége van a patikus szakértelmének.

Utalt arra is, hogy nemzetgazdasági szempontból is jelentős a jó beteg-gyógyszerész viszony, hiszen egyes készítmények hatásossága nagymértékben függ a beteg együttműködésétől.

Az elismerés évenkénti odaítéléséről a kamara dönt majd, a díj szponzorálását a gyógyszergyár vállalta magára. A díj első helyezettje háromszázezer, a második helyezettje kétszázezer, míg a harmadik helyezett gyógyszerész százezer forintot kap majd.

A XIII. országos patikanap megnyitóján Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy korrekt, konstruktív a kormány viszonya a gyártókkal és a gyógyszerészek képviseletét ellátó szakmai szervezettel.

Kitért arra, az utóbbi években a gyógyszertárakat egyre inkább sikerült egyfajta népegészségügyi találkozási ponttá tenni, és az egészségfejlesztés így a patikákban is megjelenik.

Beneda Attila kiemelte, a jogalkotás területén olyan szabályokat igyekeztek alkotni, amelyek betarthatók, a jóhiszemű visszaélések esetén rugalmasak, azonban az államigazgatásnak a káros, a törvényekkel direkt szembemenő eljárások, például az illegális gyógyszerexport ellen szigorúan fel kell lépnie. Utóbbihoz a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ad megfelelő stratégiai partnerséget - tette hozzá.

A helyettes államtitkár szerint a magyarországi patikák működtetése vékony mezsgyén mozog, hiszen vállalkozói formában kell egészségügyi feladatot ellátniuk. Beneda Attila azonban úgy látja, ennek a kettősségnek a magyar gyógyszertárak eleget tudnak tenni.

Az idei patikanap témája az otthoni házi patikák felülvizsgálata, amelyhez a kamara szakmai füzetet jelentett meg, valamint a lakosságnak szóló szórólapokon ad tájékoztatást arról, mi a teendő a lejárt vagy már nem használt gyógyszerekkel.

Nagy Szilárd, az OGYÉI főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a patikusnak túl kell lépnie a kereskedői tevékenységén, és egyfajta interaktív tanácsadója lesz a betegnek, aminek köszönhetően a páciens pontosan annyi és olyan gyógyszert szed, amennyi és amilyen szükséges. Ezzel pedig jelentősen csökkenthető az otthon feledésbe merült készítmények felhalmozása.

Tavaly 254 tonna, a lakosság által visszavitt gyógyszerhulladékot szállítottak el patikákból, ami Nagy Szilárd szerint "horribilis tétel", és úgy véli, ennek többszöröse lehet még a háztartásokban.

Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (Nefi) főigazgatója arról beszélt, hogy egy felmérést készítenek az elmúlt évek patikanapi témáiból, és terveik szerint szakmai anyagot fognak kiadni a kisgyermekek táplálásával kapcsolatban.

Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Dokumentációs Központ főigazgatója kiemelte, a központ évek óta segíti a patikusokat a betegjogok területén eligazodni. Kiemelte, az idén új betegtájékoztatási plakátkampányt indítottak, valamint a gyógyszerészi kamara segítségével 2014-től az orvos- és gyógyszerésztudományi képzés keretében betegjogi képzéseket tartanak.

Az idei patikanapon szinte az ország összes gyógyszertárában különféle programokkal várják az oda betérőket, valamint 10 és 17 óra között Budapesten, a Kerepesi út 73. szám alatt lévő üzletház parkolójában szűrőkamion várja az érdeklődőket.

| patikanap, gyógyszerészek, díj
2016-06-01 22:10:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop