Mégis hasznos a sztatinok szedése

Alábecsülték a sztatinok - koleszterinszint csökkentő gyógyszerek - hasznát és eltúlozták mellékhatásait - vélik az Oxfordi Egyetem kutatói a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent új tanulmányukban.


2013-ban a kutatók körében vita alakult ki azt követően, hogy a British Medical Journal tudományos folyóiratban megjelent amerikai-brit tanulmány azt mutatta ki, hogy a sztatinok szedői körében mintegy 20 százaléknál alakulnak ki mellékhatások. Ezt a következtetést később visszavonták, mondván hamis adatokon alapult, de ez a tanulmány és más tanulmányok megrendítették a betegek bizalmát a gyógyszerben.

"Felülvizsgálatunk azt mutatja, hogy sokkal nagyobb azoknak az embereknek a száma, akik sztatin terápiával elkerülték a szívrohamot és a stroke-ot, mint azoké, akik mellékhatásokkal bajlódtak. Azok, akiknél mellékhatások - izomfájdalom, hányinger, májproblémák - alakultak ki, felhagyhatnak a koleszterincsökkentő szedésével, de a szívroham vagy a stroke hatásai visszafordíthatatlanok és halálosak lehetnek.”- írták a kutatók.

A kutatócsoport szerint a koleszterin csökkentés napi 40 milligramm atorvasztatin hatóanyagú koleszterin csökkentő szedésével öt éven át 10 ezer beteg közül 1500 esetében előzheti meg a a szív-és érrendszeri eseményeket, és csupán mintegy 200 embernél okoz mellékhatásokat.

A magas koleszterin szint a legfontosabb kockázati tényezője az érelmeszesedés kialakulásának. A korábbi tudományos kutatások bizonyították, hogy a koleszterin szint csökkentése lassítja a betegség kialakulását és előrehaladását. A koleszterin szint csökkentők legfontosabb csoportját a sztatinok jelentik.

A szívroham és a stroke az első számú elhalálozási ok a világon, évente az összes halálozás 31 százalékáért felelősek, és világszerte 17,5 millióan vesztik életüket évente e két betegségben az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.

| sztatin, koleszterinszint csökkentő, gyógyszer
2016-09-13 21:17:58

Web Design & Development Prowebshop