Japán szigorítja a gyógyszerárak felülvizsgálatát

Japán ezentúl sűrűbben vizsgálja felül a hivatalos gyógyszerárakat, és minden vényköteles orvosságra kiterjeszti az intézkedést, annak érdekében, hogy kordában tartsa az elöregedő társadalom államilag finanszírozott egészségügyi kiadásait.

gyógyszer, gyógyszerár, orvosság | MTI Hírek13 | MTI
A kormány kedden bejelentett intézkedésének fő célja, hogy az állami egészségbiztosítás által az egészségügyi szolgáltatóknak megtérített gyógyszerár, az úgynevezett hatósági ár, ne haladja meg a gyógyszer nagykereskedelmi árát.

A múltban kizárólag a nagy áreltérést mutató orvosságok esetében intézkedett a hatóság árcsökkentésről. A jövőben az immár minden vényköteles gyógyszert érintő felülvizsgálatot a korábbi két év helyett évente végzi el az állam, és amennyiben a nagykereskedelmi árnál magasabb a szolgáltatók által visszaigényelt összeg, akkor azt csökkentheti az állam.

"Sajnáljuk, hogy évente lesznek ár-felülvizsgálatok, elsietett lépés volt és nem előzte meg a megfelelő konzultáció" - mondta az Európai Gyógyszergyártók Szövetségének (EFPIA) egyik vezetője. Simon Collier, az EFPIA japán részlegének vezetője arra számít, hogy bizonyos hatása lesz a lépésnek az árakra, de remélhetőleg nem túl nagy.

Egy kormányzati tanácsadó testület javasolta a lépést, amitől 190 milliárd jen (100 jen=253,84 forint) éves szintű megtakarítást vár a kormány. Az intézkedés részleteit jövőre hozzák nyilvánosságra, és elképzelhető, hogy több orvosság hatósági árát is csökkentik.

A japán egészségügyi miniszter viszont részben megnyugtatta a gyógyszerforgalmazókat, miszerint nem lesznek mindent átfogó árcsökkentések. A kormány novemberben két keresett orvosság árát is drasztikusan csökkentette, miután azok finanszírozását túl nagy tehernek vélte a társadalombiztosításra.

Japán a világ harmadik legnagyobb gyógyszerpiaca.

| gyógyszer, gyógyszerár, orvosság
2016-12-22 18:06:32

Web Design & Development Prowebshop