Innovatív gyógyszergyártók az új árversenyről

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) elhibázott döntésnek tartja, hogy a megjelent új közbeszerzési eljárásban lebonyolított árverseny nyomán egyes betegcsoportokban csak egyfajta gyógyszer lehet a kötelezően választandó terápia a jövőben.

Az egyesület az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, az úgynevezett tételes elszámolású innovatív gyógyszerek között a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) olyan árversenyt hirdetett meg, amelynek értelmében november 1-jétől egyes betegcsoportokban csak egy innovatív gyógyszer marad mint kötelezően választandó terápia.

A jövőben a tendereljárás eredményeként kialakuló ársorrendben kell majd az orvosnak a terápiákat alkalmaznia, és csak az elsőként választandó terápia hatástalansága esetén választhat más készítményt - írták. Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy az onkológiai betegek esetében az időfaktornak kiemelkedő jelentősége lehet.

Véleményük szerint ez az intézkedés akár több ezer olyan beteg gyógyszeres kezelését is érintheti majd, aki súlyos betegségben szenved, ilyen az áttétes rosszindulatú bőrrák (melanoma), a tüdőrák, a prosztatarák, a vastagbéldaganatok, a súlyos időskori szemészeti kórképek, a különböző súlyos autoimmun gyulladásos betegségek vagy a ritka kórképek közé tartozó Fábry-kór.

Az egyesület kiemelte, hogy a korábbi, az előkészítő egyeztetések során többször kifejtett szakmai álláspontja változatlan: ez az új versenyeztetési eljárás az innovatív terápiák esetében Európában sehol másutt nem alkalmazott gyakorlat. Nem véletlenül, ugyanis rövid és hosszú távon is számos előnytelen következménnyel járhat a betegek, az orvosok és végső soron a magyar ellátórendszer egésze számára is.

"A tételes finanszírozású gyógyszerek közbeszerzésének tervezett módosításáról több hónapon át folytak a szakmai egyeztetések, melynek során az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete kezdetektől fogva jelezte jogi, orvosszakmai és etikai aggályait. Sajnálattal látjuk azonban, hogy a költségcsökkentés jegyében bevezetésre kerülő új eljárással kapcsolatban megfogalmazott érvek és javaslatok nem kerültek megfontolásra" - olvasható a szervezet közleményében.

Hozzátették, az egyeztetések során a NEAK többször is hivatkozott arra, hogy az általa felvázolt új beszerzési modell vonatkozásában bírja a hazai orvosszakma támogatását is, de az erre irányuló szakmai állásfoglalásokat az egyesületnek többszöri kérése ellenére sem volt módja megismerni.

Az AIPM szerint a pénteken megjelent közbeszerzési értesítés alapján a NEAK rendkívül rövid idő alatt tervezi lebonyolítani a tendertárgyalásokat, és úgy vélik, egy ennyi kockázatot magában hordozó, igen sok beteget érintő, rendkívül nagy horderejű új gyógyszerbeszerzési eljárás kivitelezéséhez a betegek érdekében megfontoltabban kellene hozzáállni.

Felidézték, az egyesület többször is rámutatott arra, hogy a korábbi finanszírozási technikák is alkalmasak lennének a kitűzött célok elérésére a jelenlegi terápiás választék megőrzése mellett.

| Innovatív Gyógyszergyártók Egyesület, AIPM, árverseny, közbeszerzési eljárás, gyógyszer, terápia
2017-10-08 21:16:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop