Kétszeresére nőtt a túladagolás okozta halálozások száma

Több mint kétszeresére nőtt a gyógyszer- és kábítószer-túladagolás okozta halálozások száma az elmúlt 16 évben az Egyesült Államokban - derül ki az amerikai járványügyi központ (CDC) jelentéséből.

A friss mutatók szerint az Egyesült Államokban immár a gyógyszer- és kábítószer-túladagolás áll a vezető helyen a sérüléssel összefüggő halálozások okainak rangsorában.

Az amerikai járványügyi központ múlt héten közzétett jelentése szerint 2015-ben több mint 52 ezer amerikai halt meg túladagolás következtében, 211 százalékkal több, mint 1999-ben, és kétszeres annyi, mint 2003-ban.

A túladagolás okozta halálesetek száma az ország vidéki területein ugrott meg a leginkább, ezeken a nagyvárosoktól távol eső területeken az elmúlt 16 évben 325 százalékkal nőtt a gyógyszer- és kábítószer-túladagolás okozta halálozások száma.

A CDC kutatói szerint a századforduló óta egyre növekvő népszerűségű opioidok - fél- és teljesen szintetikus kábító hatású fájdalomcsillapítók - a felelősek elsősorban a halálozási mutatók emelkedéséért.

A gyógyszer- és kábítószer-használat jelenleg a 26 éven felüli, és különösen a 35 éven felüli korosztály körében hódít az Egyesült Államokban. A vényköteles opioidok számának növekedése miatt egyre többen használnak olyan illegális szereket, mint a heroin, a fentanil - egy igen erős szintetikus fájdalomcsillapító -, valamint a metamfetamin.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az opioid fájdalomcsillapítókkal való visszaélés járványszerű terjedését.

| gyógyszer túladagolás, kábítószer túladagolás, USA
2017-10-29 00:29:02
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop