Több gyógyszer-engedélyezési eljárás lehet a Brexit miatt

A Brexit miatt újraosztják az unión belül a gyógyszer-engedélyezési eljárások területét. Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kiválása miatt kapacitások szabadulnak fel, amelyekre Magyarország is bejelentkezhet - írja a Világgazdaság pénteki száma Pozsgay Csillát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatóját idézve.

A 27 tagállam között kiélezett verseny zajlik, hisz eddig az Egyesült Királyság a centralizált gyógyszer-engedélyezési folyamatok jelentős hányadát, 15 százalékát látta el.

A hazai hatóság 2016-ban dinamikusan növelte pályázati aktivitását az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), korábban évente három-négy centralizált eljárást bonyolított le az intézet, 2017-ben ugyanakkor már tíz eljárást folytatott. "Most van az a pillanat, amikor versenybe szállhatunk további feladatokért" - tette hozzá a főigazgató.

A decentralizált eljárásokban eddig is kiemelkedő helyet foglalt el Magyarország: az EU tagállamai között 2017-ben a kilencedik helyen álltunk, a V4-es országok között pedig elsők vagyunk.

| Európai Gyógyszerügynökség, Brexit, Európai Parlament, gyógyszer-engedélyezési eljárás
2018-04-21 11:39:18
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop