Csodás gyógyító erő - disznóbélből

A Purdue University kutatóinak szenzációs bejelentése szerint a disznóbélből nyert anyagok rendkívüli gyógyító erejűek lehetnek.

SIS, disznóbél, gyógyszer, kutatás, seb, heg, inkontinencia, bőrszáradás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Jerman, R.

A kutatók az anyagot a sertések vékonybelét borító nyálkahártyából (SIS) izolálták. Az anyag kollagének, proteinek és növekedési faktorok összetett mátrixa, ami valamilyen módon elősegíti a károsodott szövetek regenerálódását.

A SIS-t sikerrel alkalmazták egy sor betegség kezelésében, például más esetben amputálást igénylő krónikus sebek, bőrszáradás, inkontinencia, belső szervi károsodások vagy sérv esetén. Az FDA az anyagnak már öt területen való alkalmazását engedélyezte.

"Ez nem olyasvalami, ami csak ígéretes - mondta lelkesen Stephen F. Badylak, a Purdue orvosbiológiai  kutatási részlegének munkatársa -, ez bizonyítottan hatékony."

Az egyetem tudósai véletlenül fedezték fel a SIS-t, amikor a ‘80-as években a vérereket helyettesítő anyagok után kutattak.

Az anyag hatására a szervezet elenyésző mértékű hegesedés, vagy a nélkül állítja helyre a szöveti károsodásokat, olyan sebességgel, amit eddig csak kisgyerekeknél tapasztaltak. Bár a kutatók még nem tudják pontosan, hogy miként is működik a SIS az emberi szervezetben, az már biztos, hogy egyfajta keretet biztosít a normális gyógyulási folyamatoknak, amelyeket proteinekkel és növekedési faktorokkal támogat.

"A sebgyógyulás borzasztó összetett folyamat - mondta Badylak -, még egy csomó dologról fogalmunk sincs."

"A test érzékeli a beültetett anyagot, és gyógyulási folyamattal reagál: új, a sérült szövetnek megfelelő sejtek nőnek" - magyarázta a jelenséget Neal Fearnot, a Cook Biotech igazgatója; ez a cég állítja elő a SIS-t. "Nem ismerünk olyan esetet, amikor a SIS kilökődött volna, sem állatból, sem emberből."

Az emberi szervezetbe jutva a SIS új vérerek burjánzását indítja meg, az új erek pedig ideszállítják a sérült szövet helyreállításához szükséges anyagokat. Ráadásul az anyag a természetes szövethez hasonlóan stressz hatására erősödik.

Az anyagot inkontinencia kezelésére is használják; az orvosok a SIS-t használták arra, hogy egy övet képezzen, ami visszatolta a leereszkedett hólyagot egy normálisabb pozícióba. Idővel a test kifejleszti a saját szöveteit, és átveszi a SIS-től a funkciót.

A 18 nő közül, akiknél elvégezték ezt a műtétet, egy héttel az operáció után mindegyiküknek megszűntek a vizelet-visszatartási panaszaik.

Dr. Matthew Parmenter, bloomingtoni magánorvos az elsők között volt, akik SIS-t használtak a praxisukban. Mintegy 150 betegénél alkalmazta az anyagot baleseti sérüléseknél, lőtt és égési sebeknél. Az orvos nagy jövőt jósol a SIS-nek, amely szerinte nemsokára a világ minden baleseti osztályán kötelezően helyet kap majd.

Dr. Parmenter szerint a SIS elképesztően sokoldalú, emellett pedig egyszerűen használható és olcsó is. Egy csomag ára 900 dollár, ami sokkal kevesebb, mint eddig használt hagyományos megfelelője.

"Ez már a jövő gyógyászatának hírnöke" - fogalmazott dr. Parmenter, aki szerint a SIS-szel olyan betegeket is el tudnak látni, akik eddig nem kaphattak volna meg bizonyos kezeléseket. Az orvos betegei közül eddig egyetlen egy sem jelentett mellékhatásokat. Dr. Parmenter hozzátette, hogy ha a kutatók még többet tudnának a SIS-ről, akkor különböző szervekre szabott változatokat fejleszthetnének ki, illetve olyan területeken használhatják, ahol eddig nem léteztek hatékony módszerek.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| SIS, disznóbél, gyógyszer, kutatás, seb, heg, inkontinencia, bőrszáradás
2002-07-31 17:12:35
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop