Figyelmeztetés: Egyes közönséges gyógyszerek halálos tüdőkárosodást okozhatnak

Több mint 300 általánosan felírt gyógyszer károsítja a tüdőt, ritka esetben még halált is okozhat, figyelmeztet egy szakember. A gyógyszerek, köztük antibiotikumok, gyulladáscsökkentők és magas vérnyomás elleni szerek előre meg nem jósolható és visszafordíthatatlan tüdőkárosodást okozhatnak egyeseknél, az egyszerű köhögéstől és fulladástól az akut légzőszervi bénulásig.

A figyelmeztetés egy szemináriumon hangzott el a Firenzében rendezett World Congress on Lung Health and Respiratory Diseases első konferenciáján. A szeptember elején rendezett konferencián 84 ország 15 ezer specialistája vett részt.

Francia kutatók 310 gyógyszert azonosítottak, amelyek egyes betegeknél a tüdőben okoznak mellékhatásokat. Philippe Camus, a Dijon-i klinika professzora, a konferencia szervezőbizottságának egyik tagja a következőket mondta: "A probléma 25 évvel ezelőtt gyakorlatilag még ismeretlen volt, de mostanára ijesztő méreteket öltött."

A gyógyszerekhez adott információ ritkán tartalmaz figyelmeztetést a tüdőre vonatkozóan, pedig az esetek 70 százalékában a gyógyszer szedésének korai abbahagyása megnövelné a beteg esélyeit, hogy elkerülje a maradandó károsodást. Gyakran lehet a gyógyszert helyettesíteni egy másikkal, aminek nincsenek ilyen káros mellékhatásai.

A francia kutatócsoport, amely honlapján közli a gyógyszerek teljes listáját (https://www.pneumotox.com), három kategóriába sorolta a gyógyszereket, a közölt esetek alapján, 100-tól 20 előfordulásig.

A lista szerint a legtöbb kárt a magas vérnyomás ellen szedett bétablokkolók és a szívgyógyszerként használt ACE-inhibitorok okozzák. A többiek közt olyanok vannak, mint az antibiotikumok, a reuma ellen szedett szerek (metotrexát és néhány nem szteroid gyulladáscsökkentő), valamint a Parkinson-kórra szedett ergot-származékok.

Az év elején egy brit tanulmányból kiderült, hogy azok, akik hetente paracetamolt szednek, 80 százalékkal növelik ezáltal az asztma esélyét.

Camus professzor szerint a tüdőkárosodásoknál szerepet játszanak a gyógyfüvek is, amelyeket szigorúbban kellene szabályozni, légzési problémákat okozott bizonyos esetekben a vérátömlesztés, a laparoszkópia, az akupunktúra és a katéter behelyezése is.

A professzor hozzátette: "Ezeket a baleseteket nagyrészt el lehetne kerülni, vagy legalábbis csökkenteni, de csak bizonyos feltételek teljesítésével. Először is az orvosnak tudnia kell, mi történt. Másodszor, a betegnek azonnal orvoshoz kell fordulnia, ha a legkisebb vagy maradandó pulmonáris tünetet érzékeli. Harmadsorban a betegnek azonnal abba kell hagynia a gyanús gyógyszer szedését."

John Britton, a Nottingham University légzőszervi megbetegedések osztályának professzora a következőket mondotta: "Jól ismertek a tüdőbetegeknél egyes gyógyszerek káros mellékhatásai. Ha valaki új gyógyszer szedését kezdi meg, minden esetben érdemes megkérdeznie, vajon nem lesz-e befolyással más betegségeire. A bajok abból származnak, ha az orvos egy valamire felír egy gyógyszert és nem elég körültekintő a beteg más betegségeit illetően."

Megjelent: The Independent, London

| gyógyszer, Tüdőbetegségek, Tüdő betegség, Tüdőbetegség, Tüdő megbetegedés, gyulladáscsökkentő, antibiotikum, tüdőkárosodás, mellékhatás
2002-07-31 17:35:19
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop