FDA-javaslat az állatgyógyszerekről - szkeptikus fogadtatás

Az FDA, a kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatala - amely egyebek mellett fél évszázada a növényvédőszerek és élelmiszeripari adalékanyagok hatósága is - alaposan felkavarta az állóvizet, amikor megpróbálta elérni, hogy antibiotikumoknak ellenálló mikroorganizmusok kerüljenek a gazdaságokból az asztalokra.

antibiotikum, FDA, bektérium, állat, gyógyszer | The New York Times Health News Service   Medincorp | Toner, M.

"A vegyszerek pontosan mérhető maradványainak már bevált értékelésével ellentétben az esetlegesen fellépő rezisztencia mértékét már képtelenek vagyunk megállapítani" - jelentette ki William Flynn, az FDA mikrobiológusa.

A hivatal az állati gyógyászatban használt antibiotikumok engedélyeztetésére olyan keretszabályozást tervez, amellyel ellenőrizhető lenne a folyamat. A szabály szerint még azelőtt be lehetne tiltani egyes szereket, mielőtt súlyosabb egészségkárosodást okoznának.

"Nem törzskönyveznénk olyan állatgyógyszereket, amelyekről gyanítható, hogy engedélyezésük után hozzájárulhatnának rezisztens kórokozótörzsek terjedéséhez" - mondta Flynn.

Az FDA szeretné megállítani a Campylobacter által okozott bélrendszeri megbetegedéseknél azóta tapasztalható jelenséget - a fokozódó rezisztenciát -, mióta a hivatal 1995-ben bejegyezte a quinolone-t, egy antibiotikumot, amelyet a baromfifeldolgozásban dolgozók körében használnak.

Ám a rezisztencia gyorsan változó dolog, ami ide-oda ugrál különböző kórokozók között, és a genetikai kódba beépülve könnyedén csinál gyilkost egy addig ártalmatlan baktériumból, amelyre az addigi ellenszer nem hat.

Ilyen problémával szemben az FDA hagyományos elvárása - hogy egy gyógyszer "értékelhető bizonyossággal" ártalmatlan legyen az emberre - nem alkalmazható. Az állattartók és a gyógyszergyárak részéről inkább szkepszissel, mint ellenállással fogadott javaslat ellen nemrégiben meglepő oldalról érkezett kritika.

"Egyre nehezebb meghatározni a szabályozás kereteit" - mondta a Tufts University mikrobiológusa, Stuart Levy, egy, az antibiotikumokkal szemben kritikus csoport vezetője. "Ha az antibiotikum már használatban van, már kiszabadult a szellem a palackból. Az ellenállóképes törzsek gyorsan kifejlődnek és elterjednek, legyűrni viszont csak lassan sikerül őket."

A terület szabályozása tehát előreláthatóan hosszú és ellentmondásos folyamatnak ígérkezik.

A gyógyszeriparban természetesen erős az aggodalom, hogy az új szabályok rontják majd az üzletet, ennek ellenére nem reagáltak ellenségesen a hírre. Az eddig állatgyógyászatra törzskönyvezett mintegy 100 antibiotikum engedélye ugyanis nem forog veszélyben. Nem valószínű az sem, hogy a felhasznált mennyiség változni fog, bár sok mezőgazdasági szakértő állítja, hogy a gazdaságokban is a kórházakéhoz hasonló tendencia mutatható ki: szigorúbb higiéniai szabályokkal, jobb elhelyezéssel és más módszerekkel csökkentik a gyógyszerek felhasználását. A baromfitermesztők egy Exclude nevű készítményt kezdtek például használni, amely ártalmatlan baktériumok segítségével próbálja elejét venni a káros kórokozók kialakulásának.

"Sok humán gyógyásszal ellentétben mi a marhatenyésztésben súly alapján adagolunk gyógyszereket" - mondta Mark Apley, az Iowa State University professzora. "És mivel az állatokat igen szigorúan tartják nyilván, minden egyes csepp gyógyszerről tudjuk, hogy hová került."

Megjelent: Cox News Service

| antibiotikum, FDA, bektérium, állat, gyógyszer
2002-07-31 17:58:12
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop