Túl sokat használják a vény nélkül kapható altatókat

A Sleepless in Seattle című film nagy sikert aratott a mozikban tavaly, de nem ez a város az egyetlen, ahol az álmatlanság gondot okoz.

altatók, vény, nélkül, OTC, gyógyszer | The New York Times Health News Service   Medincorp

Az Egyesült Államokban élő insomniás betegek ugyanis évente több, mint 300 millió dollárt költenek vény nélkül kapható altatószerekre, tudhatjuk meg a legújabb statisztikákból.

Ám ezek a készítmények olykor nem csak a régóta várt álmot hozzák meg; tartós használatuk esetén egyes súlyosabb kóros állapotok, így például a depresszió felderítetlenek maradnak, és ezáltal a gyógyulás is elmarad.

Az egy hónapja vagy annál hosszabb ideje húzódó álmatlanságot tehát nem gyógyszerekkel kellene kezelni, a betegnek inkább meg kellene beszélnie a problémáját egy belgyógyásszal - állítja dr. Charles F. Reynolds, a pittburghi egyetem orvosi központjának pszichiátria-professzora.

"Ezek a gyógykészítmények sok esetben hatástalanok, és használatuk napközben nyugtalanságot, izgatottságot okozhat," mondta dr. Reynolds, aki egyben társszerzője a New England Journal of Medicine csütörtöki számában olvasható, insomniáról szóló cikknek.

Definíciója szerint az insomnia a nem megfelelő vagy pihenést nem adó alvás percepciója. Az álmatlanság lehet depresszió, stressz vagy más kórállapotok szimptómája is.

A washingtoni National Sleep Foundation adatai szerint a 30 millió álmatlanságban szenvedő amerikai 40 százaléka szed vény nélküli altatókat, általában Nytolt vagy Unisomot.

"Egyes betegek esetében a vény nélküli gyógyszerek semmit sem érnek, ráadásul ezek a páciensek így sosem próbálnak ki olyan, receptre kapható készítményeket, amelyek esetleg hatásosak lennének," állítja Thomas Roth, a detroiti Henry Ford Kórház alvászavarokat kutató részlegének vezetője.

A St. Louisban működő St. Luke's Hospital hasonló csoportját vezető James K. Walsh egyetért ezzel a véleménnyel.

"Teljesen meg vagyok győződve, hogy a vény nélküli altatókat szedőknek inkább meg kellene beszélniük a problémájukat az orvosukkal, és ki kellene kérniük a tanácsát," hangoztatta Walsh.

A nyugodt alváshoz mindenkinek szüksége van egy kis testmozgásra, a dohányzást abba kellene hagyni, továbbá kerülni kell az alkoholt mint altatót. Elalvás előtt ne foglalkozzunk olyan stresszes állapotot előidéző dolgokkal, mint pl. pénzügyeink áttekintése, tette hozzá.

"A rossz alvás elsősorban az életstílus tényezőitől függ," mondta Walsh. "De ha az alvászavar már napközben is koncentrációs problémákat, emlékezet- vagy hangulati zavart idéz elő, akkor a betegnek orvosi segítségre van szüksége."

Megjelent: Medical Tribune News Service

| altatók, vény, nélkül, OTC, gyógyszer
2002-07-31 18:22:00
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop