Túl sok gátat emelnek az új antibiotikumok elé

SAN ANTONIO - Dr. Joshua Lederberg Nobel díjas kutató már a hatvanas években figyelmeztetett arra, hogy az ember és a fertőző betegség állandó harcban állnak egymással és új illetve újra visszatérő betegségek állandó fenyegetést jelentenek.

gyógyszer, fertőző, betegségek, baktériumok, gyógyszer-rezisztencia, fertÅ‘zÅ‘ | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

Csak az elmúlt néhány évben a figyelmeztetés érvényességét megerősítette az AIDS, az Ebola és az E. coli baktériumok, továbbá mások megjelenése, rémisztő bestsellerekkel együtt, mint a "The Coming Plague" és a " Hot Zone".

" Az evolúciós folyamat része az, hogy véget nem érő vetélkedésben vagyunk", nyilatkozta Lederberg az áprilisban San Antonio-ban tartott 9. Nemzetközi Genetikai Kongresszuson.

Annak ellenére, hogy új kormányzati kezdeményezések vannak, Lederberg aggódik azért, hogy túl sok gátat emelnek az új antibiotikumok és más gyógyszerek fejlesztése elé.

"Hozzászoktunk az abszolút és tökéletes biztonsághoz. Így bármely új gyógyszer 200-300 millió dollárba kerül. Ezen az áron nem sok új gyógyszert fognak megvenni, csak ha általános a hatásspektruma."

Lederberg 1958-ban kapott orvosi Nobel díjat a baktériumok gyógyszer-rezisztenciája kialakulásának felismeréséért.

Lederberg a 80-as évek végén vitasorozatot vezetett az új fertőző betegségek járványszerű elterjedésének veszélyéről, melyet tovább fokozott az antibiotikum rezisztencia kialakulása, a nemzetközi utazás és vándorlás, valamint a környezeti tényezők változása.

A megállapításokat 1992-ben jelentésben összegezték, melynek lényege az volt, hogy az Egyesült Államok nincs felkészülve újabb járványok elhárítására.

A vita folytatása eredményeként a betegségek követésére szánt szövetségi forrásokat felemelték és a Centers for Disease Control and Prevention-t feljogosították arra, hogy felügyeletét kiterjessze az USA határain túlra.

Lederberg rámutatott az új gyógyszerek előállításénak hatalmas költségeire. Az egyik megoldás az lehet, hogy szövetségi program keretében anyagi támogatást nyújtanak és kizárólagosságot biztosítanak olyan készítmények számára, amelyek ritkább betegségek kezelésére alkalmasak. Másik lehetőség a biztonsági és hatékonysági vizsgálatok költségének csökkentése.

" Biztosan van arra mód, hogy a gyógyszer forgalomba hozatala 20 millió és ne 200 millió dollárba kerüljön.", mondta Lederberg. " A költségek egy részét az egyébként érthető és gyakran jogos aprólékosság teszi ki egy-egy új molekula piacra dobása körül." Az új gyógyszerek mellékhatásainak gondosabb regisztrálása forgalmazásuk után lehet az egyik megoldás.

Megjelent: The San Antonio Express-News

| gyógyszer, fertőző, betegségek, baktériumok, gyógyszer-rezisztencia
2002-07-31 18:31:39
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop