Kalóriamentes édesítőszert hagyott jóvá az FDA

WASHINGTON - A Johnson & Johnson kalóriamentes édesítőszere, a Sucralose megkapta a forgalmazási engedélyt az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatalától (FDA). Ez az első ilyen édesítőszer azóta, hogy a Monsanto Nutrasweet nevű termékét engedélyezték széleskörű élelmiszeripari felhasználásra - ideértve az üdítőitalok gyártását is.

édesítőszer, FDA, Sucralose, kalóriamentes, Nutrasweet | The New York Times Health News Service   Medincorp | Reed, K.

A Sucralose-t az FDA minden alkalmazási területen (például üdítőitalok, sütemények, rágógumik gyártása illetve a cukor közvetlen helyettesítése) engedélyezte. Az édesítőszereknek az Egyesült Államokban 1 milliárd dolláros piaca van.

A Sucralose 600-szor édesebb, mint a cukor, és a Nutrasweet óta ez az első teljesen kalóriamentes édesítőszer, jelentették ki az FDA illetékesei. A szakemberek több mint 110 állat- és emberkísérlet eredményeit vizsgálták át, és ezek alapján teljesen biztonságosnak ítélték a terméket.

A Nutrasweet közel 200-szor édesebb, mint a cukor.

Bár a jóváhagyást megkapták, a Johnson & Johnson szóvivője, Gary Esterow szerint a Sucralose nem kerül azonnal a boltokba. A szóvivő nem közölte, hogy milyen felhasználásra helyezik a hangsúlyt a termék bevezetésekor.

Az FDA döntésével a Johnson & Johnsonnak jó esélyei vannak arra, hogy megszorongassa a piaci versenyben a Nutrasweetet, amelyet a hivatal több mint tíz éve hagyott jóvá.

Az ellenfél, a Monsanto pedig az édesítőszerek újabb generációján dolgozik. Az új termék neve Neotam, és közülbelül 8000-szer lesz édesebb, mint a cukor. Más cégek, köztük a Hoescht AG is próbálkozik új, versenyképes édesítőszerek előállításával.

A Hoescht édesítőszere, az Acesulfame-K már megkapta az FDA engedélyét, de azzal a kikötéssel, hogy alkoholmentes üdítőkben nem alkalmazható, pedig a kalóriamentes édesítszerek 80 százalékát ebben az iparágban használják fel.

Nutrasweettel (aspartam) ízesítik majdnem az összes amerikai üdítőitalt, kivéve a Coca-Cola szacharin-édesítésű Tab üdítőitalát.

Jelenleg a szacharin a legáltalánosabb édesítő az Egyesült Államokban - hsználják rágógumikban, tablettában kávéhoz és teához, üdítőital-premixekhez.

A szacharint sokan vádolják azzal, hogy megnöveli a rák kockázatát, bár ezt sokan vitatják. Mindenesetre a Nutrasweet megjelenése óta a szacharin piaci részesedée nagyot csökkent.

A Sucralose-t elsőként Kanadában engedélyezték 1991-ben, most pedig újabb 29 országban, köztük Svájban, Mexikóban és Ausztráliában, mondta a szóvivő.

Megjelent: Bloomberg Business News

| édesítőszer, FDA, Sucralose, kalóriamentes, édesítőszer, Nutrasweet
2002-07-31 20:32:42
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop