Tanulmányok a statinok korlátozott alkalmazhatóságáról

A statinokkal megelőzhető a szívinfarktus és csökkenthető a káros koleszterinszint, de három friss kutatási beszámoló alapján úgy tűnik, hogy a gyógyszercsoport használatának megvannak a maga korlátai.

Mindhárom beszámoló az American Heart Association Circulation című szaklapjában látott napvilágot. Azt mindhárom megerősítette, hogy az LDL-koleszterin koncentrációjának redukálásával a statinok a szívinfarktus megelőzésének hatékony eszközei, ám két tanulmányból az is kiderült, hogy egy bizonyos koleszterinszint alatt további hatást már nem érhetünk el ezekkel a gyógyszerekkel.

Az egyik vizsgálatban 7159 szívbeteg vett részt. A megelőző hatást pravastatinos (Pravachol - Bristol-Myers Squibb) kezeléssel érték el; a betegek koleszterinszintje átlagosan 125 mg/dl-es értékre süllyedt. Ám ezen szint alatt a gyógyszer további védelmet már nem biztosított a placebóhoz viszonyítva.

Egy skóciai vizsgálatban 6595 férfi vett részt, enyhén magas koleszterinszinttel. A beszámolók hasonló jelenségről számoltak be, mint az előző tanulmány. A pravastatin megelőző hatása nem növekedett tovább, miután a férfiak koleszterinszintje átlagosan 24 százalékkal csökkent.

A harmadik kísérlet, amelyben a simvastatin (Zocor - Merck) hatékonyságát 4444 szívkoszorúér-betegen vizsgálták, ellenben azt mutatta ki, hogy a gyógyszer hatása a koleszterinszint csökkenésével párhuzamosan érzékelhető volt. Az is igaz, hogy amint elérték a 100 mg/ml-es értéket, a megelőző hatás növekedése már nem volt jelentős.

A Bethesda-i National Heart, Lung and Blood Institute keretén belül működő országos felvilágosító program ajánlásai szerint aki nem szívbeteg, de magas a koleszterintje, annak legalább 130 mg/ml-re kellene csökkentenie a koncentrációt. A szívbetegeknél ez az irányszám a 100 mg/ml.

Annak ellenére, hogy a statinok egy bizonyos szint alatt nem nyújtanak további védelmet a szív számára, nem szabad, hogy elfeledkezzünk arról, hogy ez a gyógyszercsalád a leghatékonyabb védekezés az infarktus ellen, kommentálta a hírt dr. Scott M. Grundy, a dallasi Texas Egyetem klinikájának táplálkozási szakértője. "Sajnos sok szívkoszorúér-beteg nem részesül megfelelő megelőzésben, ezért a legfontosabb lépés a statinos kezelések mielőbbi kiterjesztése lenne," fogalmazott dr. Grundy a szerkesztőségi bevezetőben.

A beszámolók hatására nem kell jelentős változtatásokat végrehajtani a statinok rendelésének gyakorlatában, olvasható a bevezetőben. A szívbetegek esetében a cél a legfeljebb 100 mg/dl-es érték lenne. Ám ha ez nagy dózisú gyógyszeres kezeléssel jár, a kezelőorvosnak össze kell vetnie az előnyöket az esetleges hátrányokkal, például a költségekkel, az együtthatásokkal, és az is előfordulhat, hogy az alacsonyabb dózis célravezetőbb, jelentette ki dr. Grundy.

Az eredmények alapján felmerült egy másik kérdés is, nevezetesen hogy azokat a szívbetegeket, akiknél már a kezdeti értékek is 100 és 130 mg/ml között vannak, érdemes-e statinokkal kezelni, vagy inkább a diéta a célravezető. Dr. Grundy szerint ennek eldöntésére újabb klinikai vizsgálatokra lenne szükség.

Dr. Frank M. Sacks, a legelső beszámolót jegyző kutatócsoport vezetője szerint nem állapítható meg olyan abszolút, minden betegre érvényes küszöb, amely alatt már nem hatásos a kezelés.

Valószínű, hogy az ilyen irányú kutatások azt fogják kimutatni, hogy az ideális cél a 100-125 mg/ml lenne, mondta dr. Sacks, a bostoni Harvard professzora. A szint elérése után - ehhez elegendő néhány hét vagy hónap - szinten tartó gyógyszerezésre és egészséges étrendre lenne szükség.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| statinok, megelőző, gyógyszer, koleszterinszint, pravastatin, LDL-koleszterin, Pravachol, Bristol-Myers, Squibb, simvastatin, Zocor, szívinfarktus, Merck
2002-07-31 20:40:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop