Vastagbélrák ellen is véd a fogamzásgátló

Kutatók számoltak be arról, hogy a fogamzásgátló tabletták megelőzhetik a végbél- és vastagbélrák kialakulását. Vizsgálataikból kiderült, hogy a fogamzásgátlót rendszeresen szedő nők körében 36 százalékkal alacsonyabb a rák kialakulásának aránya. A rizikó leginkább azoknál a nőknél csökkent, akik az elmúlt 10 évben éltek ilyen védekezési módszerrel, de még azoknál is határozott javulás mutatható ki, akik már egy évtizede nem szednek fogamzásgátlót. A barcelonai Esteve Fernandez vezetette kutatócsoport tagjai azt feltételezik, hogy a tabletták ösztrogéntartalma miatt kevesebb rákkeltő epesav termelődik a vastagbélben, de az is elképzelhető, hogy más összefüggések vannak a háttérben. Az Epidemology folyóirat májusi számában közzétett cikkben két vizsgálat (1985 és 1996) eredményeit elemzik. A felmérésekben összesen 1232 egészséges és 2793 vastagbélrákos nő vett részt. Mindegyikük olasz volt, és legfeljebb 70 éves. A rákos alanyok közül 89-en használtak fogamzásgátló tablettákat, míg a másik csoportban összesen 323-an. "Mivel ezeket a tablettákat igen széles körben használják, közegészségügyi érdek, hogy megállapítsuk, pontosan milyen összefüggés van a per orális fogamzásgátlók és a vastagbélrák kockázatának alakulása között," olvasható a cikkben.

fogamzásgátló, vastagbélrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, tabletták, ösztrogén, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

A fejlett országokban a vastagbélrák a második leggyakoribb ráktípus a nemdohányzó nők körében, és a második leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban, ahol ez a betegség az American Cancer Society kimutatásai szerint évente 56500 áldozatot követel. Évente 67000 nőnél diagnosztizálnak vastagbélrákot. A vizsgálatokból kiderült, hogy a fogamzásgátlók megelőző hatása a vastagbél esetében elsősorban hosszabb távú használatnál érvényesül, míg a rövidebb idejű - 2-3 éven át tartó - használat inkább a végbél rákos megbetegedésének kockázatát csökkenti, 57 százalékkal. Azoknál a legerősebb a megelőző hatás, akik mostanában is szedik a gyógyszert; akik az elmúlt 10 évben használták, azoknál 56 százalékkal csökkent a rizikó (a vastag- és végbélráké együttesen), míg azoknál, akik legalább 10 éve nem szedték, csak 27 százalék.

"Rendkívül jó hír ez azoknak, akik fogamzásgátló tablettát szednek, mert így nem csak a nemkívánatos terhesség ellen védekeznek," kommentálta a cikket Francine Grodstein, a bostoni Harvard adjunktusa. De ettől még senkinek sem kell ilyen tablettát szednie, csak ha fogamzásgátlásra akarja használni, tette hozzá. "Ahhoz nem áll a rendelkezésünkre elegendő adat, hogy kijelenthessük, a fogamzásgátló tabletták használhatók pusztán rákmegelőző céllal is." Korábbi vizsgálatok során - többek között Grodstein és kollégái - már kimutatták, hogy hasonló eredmények érhetők el hormonpótlással is, amelyet eredetileg a klimax tünetei - hőhullámok, hangulatingadozások - ellen, illetve a csontritkulás és a szívbetegségek megelőzésére alkalmaznak.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| fogamzásgátló, vastagbélrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, fogamzásgátló, tabletták, ösztrogén
2002-07-31 21:14:49

Web Design & Development Prowebshop