A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek serkentik az erek működését

A közelmúltban végzett kutatások fényt derítettek az egyik módjára annak, hogy bizonyos koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek miként előzik meg a szívbetegségeket.

Német kutatók jelentése szerint a fluvastatin (Lescol márkanéven), egy, a statinokhoz tartozó koleszterinszint-csökkentő gyógyszer serkenti a salétromsav szintjét. A szer ugyanis jelzi a véredényeknek, mikor nyissanak és zárjanak, reagálva a véráramlás változó szükségleteire.

A plakk elzárhatja az ereket, gátolja a vér áramlását és szívrohamot okozhat. A salétromsav azonban, azáltal, hogy tágítja az ereket, biztosítja a zavartalan véráramlást.

''Megfigyelték, hogy a koleszterinszint-csökkentő kezelés csökkenti a szívbetegségek okozta mortalitást, és ez az értágító hatásnak tudható be'' - foglalta össze dr. Roland Schmeider, az erlangen-nürnbergi egyetem orvosprofesszora.

A statinok meggátolják továbbá a koleszterinképződést a májban, ezáltal jelentősen csökken az alacsony sűrűségű, ún. ''rossz'' lipoprotein (LDL) szintje, és megnő a HDL-é, a ''jó'' lipoproteiné.

Az új tanulmány a Circulation-ban, az American Heart Association folyóiratában jelent meg.

A fölmérésben résztvevők közül 11-en placebót kaptak, 16-an pedig fluvastatint. A kutatók kezelés előtt és után mérték a kar vérkeringését. Csökkent az LDL- és növekedett a HDL-szint, ráadásul a fluvastatint szedőknél 75 százalékkal nőtt a vérkeringés a gyógyszer hatására. A kontrollcsoportnál nem mutattak ki értágulást, vagy csak igen kis mértékben.

Schmeider professzor hozzátette, hogy a jövőben az erek tágulásának ellenőrzése segítségére lehet az orvosoknak, hogy eldöntsék, melyik magas koleszterinszintű betegnek válik javára a gyógyszeres kezelés.

Az új eredmények, összevetve más jelentésekkel is, ''fokozatosan megváltoztatják nézeteinket arról, hogyan csökkenti a koleszterinszint kezelése a szívrohamok előfordulásának kockázatát is'' - jelentette ki dr. Basil Rifkind, a bethesdai National Heart, Lung, and Blood Institute tudományos főtanácsadója.

Az eredmények ''fényében érthetővé válik, miért csökken a vártnál hamarabb a koleszterinszint'' - mondta dr. Rifkind, hozzátéve, hogy szerinte más statinok is hasonló hatással vannak az erek tágulására.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| koleszterinszint-csökkentő, szívroham, koleszterin, gyógyszer
2002-07-31 21:19:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop