Alternatív gyógyszerek és módszerek a sürgősségi osztályokon is

KAMULEA, HAWAII - Egyre több és több ember vesz részt alternatív gyógyszeres kezelésekben, ezért a sürgősségi eseteket ellátó orvosoknak is fel kell készülniük ezekre az esetekre, és figyelmeztetniük kell a betegeket az alternatív és hagyományos gyógyszerek együtthatásaira, jegyezték meg az orvosok egy nemrégiben tartott konferencián.

gyógyszer, alternatív, sürgősségi, osztály, gyógynövény, gyógymódok, gyógynövénykészítmények, alternatív | The New York Times Health News Service   Medincorp | Ince, S.

"Egyáltalán nem számít, hogy valaki ellene van vagy mellette, mindenkinek tudatában kell lennie az alternatív gyógykezelések létezésének,"- mondta dr. Tracy McCubbin, a denveri Szent József Kórház sürgősségi osztályának vezetője.

"Valódi vészhelyzetekben, mint egy mellkasi szúrt seb esetében vagy egy légzési zavarokkal komplikált tüdőgyulladásnál megtörténhet, hogy az alternatív szerek nem számítanak. Ennek ellenére sürgősségi osztályunkon számos olyan esettel találkozunk, mint például derékfájás, bélpanaszok és bőrkiütés, amelyek orvoslására igazából keveset tehetünk. Az alternatív gyógymódokkal ilyen esetekben segíthetünk," mondta dr. McCubbin a konferencián.

A találkozón az orvosok megvitattak számos alternatív és kiegészítő gyógymódot, beleértve az akupunktúrás kezelést, a gyógynövény alapú készítmények használatát és az "irányított képzelet"-et (guided imagery) is.

"Természetesen nem fogunk akupunktúrás kezelést alkalmazni baleseti osztályunkon, de úgy vélem, a természetgyógyászat néhány eleme kiegészítője lehet a munkánknak. Úgy gondolom, hogy az alternatív gyógymódok elnevezés igazán rossz, amiatt az ellenséges hangulat miatt, ami megkülönbözteti ezeket a hagyományos gyógymódoktól," mondta dr. Paul Hanashiro, a chicago-i Rush Kórház baleseti osztályának igazgatója.

Példának okáért a baleseti sebészek hasznát vehetik az "irányított képzelet" különböző technikáinak - melyek olyan képek felé irányítják a beteg gondolatait, melyek megteremtik a kívánt hatást, így a relaxációt vagy a fájdalomérzésről való megfeledkezést - a kellemetlen folyamatok (pl. sebek összevarrása közbeni beszélgetésben.

"Meg lehet győzni a beteget arról, hogy bár az egyik része ijedt és ideges, a másik tudja, hogyan kell relaxálni és megkezdeni a gyógyulási folyamatokat," jelentette ki Miriam R. Goldberg, pszihotherapeuta. A beteg, akit arra kérnek írja le háziállatát vagy kedvenc nyaralóhelyét, sokkal nyugodtabbá válhat, magyarázta a doktornő.

A betegek biztonságos kezelésének érdekében a baleseti osztályok orvosainak tudniuk kell a betegeik által használt gyógynövénykészítményekről, magyarázta Joseph Pepping, a honolulu-i Kaiser Permanente Kórház gyógyszerésze.

"Amint a beteget felveszik a kórházba, azonnal meg kell kérdezni tőle, hogy szed-e valamilyen vitamint, ásványi anyag vagy gyógynövénytartalmú készítményt, amiről az orvosnak tudomást kell szereznie, mert némely gyógyszer, amit a sürgősségi eseteknél használnak, reagálhat azokra," mondta Pepping.

Mivel jelenleg a kormány élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatala (FDA) nem szabályozza rendeletben a gyógynövény termékek használatát, Pepping azt javasolja az orvosoknak, ajánlják azokat a készítményeket, melyeknél a címkén felsorolt összetevők mindegyikénél az átlagos szabványmennyiség szerepel, és ami igazodik a német E Bizottság (gyógynövénykészítményeket szabályozó testület) által javasolt mennyiségekhez.

Pepping szerint még így is meg van az esélye, hogy ezek a német bizottság által biztonságosnak és hatékonynak talált gyógynövénykészítmények kölcsönhatásra lépnek egyéb gyógyszerekkel.

"A vérhigító warfarin számos gyógynövénnyel reagál, különösen akkor, ha ezeket a készítményeket később kezdik el szedni, mint a warfarint," mondta Pepping.

További, a különböző gyógynövénykészítmények és gyógyszerek együttes használatából keletkezett reakciók:

  • az echinacea, az immunrendszer stimulálására szolgáló, megfázás és más vírusos fertőzések kezelésére szolgáló szer csökkentheti azoknak a gyógyszereknek a hatását, melyek immunszupresszióval fejtik ki hatásukat.
  • az őszi margitvirág, amit a migrén megelőzésére használnak, kölcsönhatásba léphet véralvadásgátló szerekkel, és megnövelheti a vérzékenység esélyét.
  • a fokhagyma, amit a koleszterinszint csökkentésére és egyéb célokra használnak, reakcióba léphet a warfarinnal és lecsökkentheti a diabetikus gyógykezelésen levő beteg vércukorszintjét.
  • a gyömbér, amit hányás és hasmenés ellen használnak, megzavarhatja a már meglevő szív és cukorbetegségeknek, és a véralvadás megelőzésének gyógyszeres kezelését.
  • a páfrányfenyő, amit érbetegségek esetén, illetve a memória növelésére használnak, ha alvadásgátlókkal együttesen alkalmazzák, megnövelheti ezek hatását.
  • a ginzeng, amit energianövelő szerként használnak, lecsökkentheti a központi idegrendszer stimulánsainak és depresszánsainak potenciális működőképességét.
  • az őszbogáncs miatt, amit gyulladásos májrendellenességkre alkalmaznak, lehetséges, hogy meg kell változtatni azoknak a gyógyszereknek az adagolását, melyek elsősorban a májon keresztül .metabolizálódnak.
  • az orbáncfüvet (vagy Szent János füvét) depresszió ellen használják, ami hatással lehet bizonyos vegyi anyagokra az agyban, ha együtt használják más antidepresszánsokkal.
  • a valeriana, amit nyugtatóként használnak, elméletileg más depresszánssal használva fokozza hatásukat.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| gyógyszer, alternatív, sürgősségi, osztály, gyógynövény, alternatív, gyógymódok, gyógynövénykészítmények
2002-07-31 21:51:00