Három amerikai farmakológus osztozott a Nobel-díjon

LONDON, NAGY-BRITANNIA - Annak felismerése, hogy egy egyszerű gáznak, a gépjárművek égéstermékének szennyező anyagának kémiai közvetítőként kulcsfontosságú szerepe van az orvoslásban, felfedezőinek meghozta az idei orvosi Nobel-díjat.

Nobel-díj, nitrogénoxid, farmakológus, Nobel-díj | The New York Times Health News Service   Medincorp | Connor, S.

A díjon három amerikai tudós osztozik, akik egymástól függetlenül jöttek rá arra, hogy a nitrogénoxid értágító hatással bír a szív és más szervek közelében.

A munka során igen alapos vizsgálatokat folytattak a szív- és érredszeri betegségek, a rák és az erekció kémiai összetevőinek területén is, ez vezetett a Viagra impotencia-elleni hatásának fölfedezéséhez is.

A díjon három farmakológus osztozik: dr. Robert Furchgott a New York-i State Univerityről, a houstoni University of Texas Medical School kutatója, dr. Ferid Murad, valamint dr. Louis Ignarro az UCLA-ról.

A most 82 éves Furchgott rájött arra, hogy egyes szerek néha tágítják az ereken, máskor meg összeszűkítik.

1980-ban föltételezett egy ismeretlen "relaxáló faktort", amely szerinte felelős ezért a jelenségért.

"Meg vagyok lepődve, bár tudtam, hogy a nevem rajta van a jelöltek listáján. Azt hiszem, van egy-két jóbarátom, aki rám szavazott" - nyilatkozta dr. Furchgott.

A 62 esztendős Murad 1977-ben fölfedezte, hogy egyes izomsejtek nitogénoxidot bocsájtanak ki, amikor elernyednek, és azt feltételezte, hogy a hormonok befolyásolhatják a gázt, de nem volt bizonyítéka. Az 57 éves dr. Ignarróra várt, hogy, a Nobel-díj bizottság szavaival, "az analízisek brilliáns sorozatát" végrehajtsa, és levonja a következtetést, hogy Furchgott és Murad titokzatos jelzőfaktora nem más, mint a nitrogénoxid.

Azóta a nitrogénoxidról bebizonyosodott, hogy kulcsfontosságú szerepet játszik olyan betegségek kezelésében, mint a szívbetegségek, sokk, tbc, rák és impotencia.

Most már köztudott, hogy a nitroglicerin, a szív- és érrendszeri megbetegedések hagyományos gyógyszere úgy működik, hogy nitrogénoxidot bocsájt ki, amely elősegíti a szív vérellátásának fokozását. Az orvosi Nobel-díj kiosztásáért felelős stockholmi Károly Intézet megjegyezte, hogy a díj alapítójának, a dinamit föltalálójának, Alfred Nobelnek egy évszázaddal ezelőtt azt javasolták orvosai, szedjen nitroglicerint mellkasi fájdalmaira.

Megjelent: The Independent, London

| Nobel-díj, nitrogénoxid, farmakológus
2002-07-31 22:10:01
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop