Gyógyszerkombináció a súlyos rheumatoid arthritis ellen

Egy már régen használt terápiával kombinálva egy nemrégiben elfogadott gyógyszer sok olyan rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegen segíthet, akiknek nem használt az eddigi kezelés.

gyógyszerkombináció, etanercept, rheumás, artritisz, Rheumatoid, arthritis, ízületi, gyulladás, reuma, rheuma, TNF, elleni, gyógyszer, ízületi | The New York Times Health News Service   Medincorp | Norton, A.

Az etanercept, a számtalan olyan szer egyike, amelyek egyetlen, az RA kifejlődésében közrejátszó vegyületet céloznak meg, enyhülést hozhat azoknak a betegeknek a számára, akiknél a hagyományos kezelés nem járt sikerrel, közli egy nemrégiben kiadott jelentés. Az etanercept a tumor necrosis faktor alfát (TNF) inaktiválja, és sok reumatológus azt várja tőle és a hasonló szerektől, hogy új korszakot nyitnak az RA kezelésében.

Egy 89 betegen végzett tanulmány szerint az etanercept és az RA egyik hagyományos ellenszere, a metotrexát együttes alkalmazása sokkal jobb eredményeket hozott a fájdalom, az érzékenység és a duzzanat csillapításában, mint ha csak metotrexáttal kezelnék a beteget. Egy dr. Michael E. Weinblatt vezette kutatócsoprt a bostoni Brigham and Women's Hospital orvosai, a The New England Journal of Medicine január végi számában tették közzé megfigyeléseiket.

Az idős korban gyakori osteoarthritisszel ellentétben az rheumatoid arthritis egy olyan autoimmun rendellenesség, amely bármely életkorban előfordulhat. Az immunrendszer kiveti a szervezet sejtjeit, ami az ízületek belső felületének gyulladásához vezet. Az RA-ban szenvedő betegeknek állandó fájdalmaik vannak, korlátozott a váll-, térd-, könyök-, és csuklómozgásuk, valamint láb- és kézízületeik is fájnak.

A betegség előrehaladtával elkopnak az ízületek és mozgásképtelenség lép fel. A metotrexátos kezelés célja a progresszió megállítása volt, de az RA-ban szenvedő betegek mintegy egy negyede nem reagál a metotrexátra. Sok más páciens esetében a tünetek enyhülnek ugyan, de az RA továbbra is aktív marad.

Míg a metotrexát az immunrendszeri komponensekre hat, az etanercept jobban fókuszált. Különlegesen bénítja a TNF-aktivitást, amely a szervezet gyulladásos folyamatainak kulcsfontosságú mozzanata. Az FDA novemberben elfogadta az etanerceptet a közepestől a súlyosig terjedő esetek kezelésére, amikor az RA nem reagál a hagyományos terápiákra. Hogy megmérje a metatrexáthoz adott etanercept hatását, dr. Weinblatt teamje 59 betegnek kombinált injekciókat adott heti két alkalommal, míg 30-an metotrexátot és placebót kaptak.

24 hét elteltével a mindkét gyógyszerrel kezelt betegek 71 százalékánál 20 százalékos javulás volt tapasztalható, szemben a placebó-metotrexát csoport 27 százalékával. A kombinált kezelésben részesülők 39 százalékának 50 százalékkal javult az állapota, míg a placebót szedőknél ez a szám mindössze 3 százalék volt.

Az még ismeretlen, hogy a csak etanercepttel kezelt betegeknél is tapasztalhatók-e ilyen eredmények.

"Még nem tudjuk hogy az (etanercept vagy a gyógyszerkombináció) alkalmas-e a betegség megelőzésére" - mondta dr. Weinblatt, és hozzátette, hogy további kutatásokat fognak folytatni más RA-gyógyszerek és más kombinációk irányába.

Kijelentette, hogy az etanercept és egy hasonló szer, az infliximab mellett, számos más TNF elleni gyógyszer is tesztelés alatt áll.

Az ilyen gyógyszerek, jegyezte meg egy reumatológus, "várva várt lépéseket jelentenek a betegek számára", új korszakot nyitnak a kezelésben.

"Most van először, hogy a betegség egyetlen közvetítőjét célozhatjuk meg" - jelentette ki dr. James O'Dell, az omahai University of Nebraska Medical Center reumatológusa.

Ugyanakkor azonban, folytatta, még mindig megválaszolatlanok a szerek hosszú távú használatára vonatkozó kérdések. A TNF-nek számos, a szervezet számára előnyös hatása van. Az egyik ilyen a gyulladás kontrollálása. Az TNF elleni gyógyszerekkel kapcsolatos teoretikus aggodalom az, hogy ronthatja a szervezet azon képességét, hogy saját maga birkózzék meg a gyulladásokkal.

Ám a fent említett tanulmányban részt vevő betegeknél mellékhatásként mindössze kis bőrpír jelent meg az injekció helyén, tette hozzá dr. Weinblatt.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| gyógyszerkombináció, etanercept, rheumás, artritisz, rheumatoid, arthritis, artritisz, ízületi, gyulladás, reuma, rheuma, TNF, elleni, gyógyszer
2002-07-31 23:17:46

Web Design & Development Prowebshop