Az orvos válaszol: koleszterin-gyógyszerek

K: Az apám legutolsó ellenőrzésekor az orvosa azt mondta, hogy az LDL koleszterinszintje 163-ra nőtt, pedig a HDL koleszterinje 70-es, ami jó. Az orvos Pravacholt írt fel neki, és rendszeres ellenőrzővizsgálatokra hívta vissza, hogy lássuk, hogyan hat a gyógyszer és hogy nem károsítja-e a máját. Attól tartok, hogy az orvos azonnal a gyógyszert választotta, és nem próbálkozott étrendi megoldásokkal, én pedig félek a gyógyszer hosszútávú hatásaitól. Igazam van? Az apám 57 éves, a súlya normális, rendszeresen mozog és soha nem volt gondja a koleszterinjével. Az apjának volt ugyan egy enyhébb infarktusa a 60-as évei közepén, de még mindig él 82 évesen.

koleszterinszint, gyógyszeres, kezelés, arteriosclerosis, diéta | The New York Times Health News Service   Medincorp | Anderson, E.

V: Először is, nem gondolom, hogy a nagyapja szívinfarktusa lényeges családi tényező, hiszen viszonylag idős korban történt. Másodszor, egy 57 éves férfi, aki normális súlyú és rendszeresen mozog, valószínűleg így is egészséges étrenden él, és hacsak nem dohányzik, életmódbeli változtatásokkal nem sokat tehet egészségéért. Egy 130-as koleszterinszintet csak diétával nehezen lehet lejjebb vinni, és a legtöbb tapasztalt orvos is úgy véli, hogy átlag hathavi diétás próbálkozás után érdemesebb gyógyszerrel csökkenteni a koleszterinszintet.

A gyógyszergyárak természetesen a haszonból élnek, többek között az ilyen gyógyszerek hasznából, de igen részletes vizsgálatokat folytatnak minden gyógyszer hosszútávú hatásairól, amelyek alapján a mellékhatások elfogadhatók, mivel ha egyáltalán, akkor rövid időn belül jelentkeznek, és laboratóriumi tesztekkel könnyen kimutathatók.

A statinok, amelyek közé a Pravachol is tartozik, nem csupán a vér koleszterinszintjét csökkentik; minden jel arra utal, hogy az artériák koleszterinalapú lerakódásait is vékonyítják, vagyis több fronton hatnak a szív egészségéért.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| koleszterinszint, gyógyszeres, kezelés, arteriosclerosis, diéta
2002-07-31 23:55:04

Web Design & Development Prowebshop