Paracetamol a csecsemő-gyermekkori lázcsillapításban

A tartósan magas láz minden szerv funkcionális és strukturális károsodását előidézheti, ami keringési, légzési, központi idegrendszeri tünetek jelentkezésében, a vizelet-kiválasztás csökkenésében, az anyagcsere fokozódásában jut kifejezésre. Különösen veszélyes lehet ebben az életkorban a keringés összeomlása és lázgörcs fellépése. Ez utóbbi 0,5-5 éves kor között 4-5 %-os gyakoriságban fordul elő. Az eleve gyenge védekezőképesség (újszülött, csecsemő), leromlott testi állapot (krónikus betegek), szívhiba már a mérsékeltebb lázat is nehezen elviselhetővé teszi, fennállása gyors állapotromláshoz vezet.

paracetamol, láz, lázcsillapító, gyerek, gyermek, csecsemő, csecsemÅ‘ | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Csorba, S.
picikről Csecsemő és gyermekkorban a láz igen gyakori, a hozzátartozókat nem ritkán aggódásra késztető tünet. Leginkább betegségek okozzák, előfordul azonban, hogy az egyébként egészséges gyermek testhője folyadékhiány, magas külső hőmérséklet, fokozott testmozgás, túlöltöztetés, esetleg tartós sírás, nyugtalanság, félelem miatt emelkedik (hyperthermia).

Fentiekből következik, hogy ebben az életkorban a mérsékelt (38°C feletti) láz csökkentésre is kötelező, 39°C felett pedig ­ főleg a keringésre és az idegrendszerre kifejtett hatás miatt ­ gyakorlatilag elsősegélyt jelent. Ezért ennek lehetőségeire és a megoldás technikájára a szülőket meg kell tanítani. Csak megfelelő orvosi vizsgálat dönthet azonban arról, hogy az egyszeri kiugró, vagy a tartósan magas láz milyen oki kezelést igényel. Az antibiotikumok nem lázcsillapító szerek!

A lázcsillapítás lehet fizikális (hűtés) és gyógyszeres, illetve a kettő kombinációja. Az előbbi helyesen alkalmazott és jól megválasztott változatai (törzs- és teljes testborogatás, ülőfürdő) lázcsillapító hatásának bekövetkeztéig, 39°C felett ajánlottak. Nem várható eredmény, sőt veszélyes a fizikális lázcsillapítás, ha alacsony a perifériás és magas a centralis vérnyomás (sokk, hőpangás).

A nagy dilemmát csecsemő- és gyermekkori lázcsillapításban a megfelelő készítmény kiválasztása jelenti. A hagyományokra és a kedvező tapasztalatokra támaszkodó szemlélet nehezen és lassan fogadja el, hogy olyan jó láz- és fájdalomcsillapító szerek használatát, mint a szalicilsav- és pirazolon-származékok, a fejlett egészségüggyel és gyermek-egészségvédelemmel rendelkező országokban jelentősen korlátozták, sőt az aminophenazonok és noraminophenazonok gyártását egyes helyeken meg is szüntették.

A szalicilátok kisebb kellemetlenségeken (hasi colica, gyomorégés, fülzúgás, fejfájás, szé-dülés) túl dehydratiót, hypoglykaemiát (görcs), a gyomornyálkahártya irritációját okozhatják. Nehezítik a véralvadást, emiatt nem szedhetik műtét előtt álló és haematologiai betegségben szenvedő gyermekek, valamint terhesek sem szülés előtt és alatt. Az anyának adott szalicilátok a magzaton és az újszülöttön akár súlyos agykárosodást is okozhatnak. Gyermekgyógyászati szempontból igen jelentős, hogy az utóbbi időben összefüggést találtak az óvodás- és iskolás korban hazánkban is észlelhető ­ korai felismerés és megfelelő kezelés nélkül végzetes ­ Reye-syndroma és a főleg influenza-, varicella- és adenovirus fertőzésekben alkalmazott szalicilátok között. A sok pozitív hatással rendelkező, közkedvelt aminophenasonok és novaminophenasonok értékét jelentősen csökkenti, hogy fokozzák például a központi idegrendszer ingerlékenységét, ami elősegíti az ebben az életkorban egyébként is gyakori lázgörcs létrejöttét. Felvetik, hogy az aminophenasonból nitrittel (NO2 ) történő reagáláskor dimetil-nitramin képződik, a nitraminok pedig a karcinogén (rákkeltő) anyagok közé tartoznak.

Kiterjedt vizsgálatok és széleskörű gyakorlati tapasztalatok alapján ma csecsemő- és gyermekkorban a PARACETAMOL-tartalmú készítményeket tartják a legkorszerűbb lázcsillapítónak. Ennek bizonyítására kizárólag az eredmény kockázati arány szolgálhat. A PARACETAMOL centrális hatású, jó láz- és fájdalomcsillapító, lényegében kiküszöböli azokat a nem kívánt mellékhatásokat, amelyek az egyébként szintén nagyon jó effektusú, egyéb hatóanyag-tartalmúszerek használatakor jelentkeznek. Nem irritálja a gyomrot, nem gátolja a véralvadást; bélből való felszívódása gyors és teljes, terhes nők és szoptató anyák is kaphatják. Ezen előnyös tulajdonságok és a minden korosztály számára rendelkezésre álló modern készítmények: szirup, kúp, por, pezsgőtabletta, kombinált termékek magyarázzák a PARACETAMOL-készítmények igen széleskörű elterjedtségét és alkalmazását a csecsemő-gyermekkorban leggyakoribb vÌrusos, bakteriális és egyéb eredetű lázas állapotokban.

A PARACETAMOL alkalmazásakor nagyon ritkán allergiás túlérzékenység mutatkozhat, vagy túladagolás esetén toxikus máj- és veseérintettség jelentkezhet. Ezért elengedhetetlen a PARACETAMOL-tartalmú lázcsillapítók adagolási, gyógyszerszinergizmusra és ellenjavallatokra vonatkozó előírásainak betartása, illetve 3-5 napon túli alkalmazásakor az orvosi ellenőrzés. Szükség esetén megfelelő antidotum az N-cetyl-cystein.

Az eredmény / kockázati arány indokolja, hogy csecsemő- és gyermekkorban PARACETAMOL-tartalmú készítmény legyen az elsődleges láz- és fájdalomcsillapító szer, s egyéb hatóanyagú gyógyszerek csak esetleges hatástalansága, illetve speciális indok alapján kerüljenek alkalmazásra.

Dr. Csorba Sándor

DOTE Gyermekklinika

| Paracetamol, láz, lázcsillapító, gyerek, gyermek, csecsemő
2002-08-02 16:17:35
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop