Gyógyszerek, vényre és vény nélkül

A gyógyszereket az Egyesült Államokban ((és Magyarországon is)) a jogszabályok két nagy csoportra osztják: a vényre és a vény nélkül kapható gyógyszerekre. A vényre beszerezhető gyógyszerek használata akkor tartható biztonságosnak, ha azt orvos felügyeli. Ezeket csak úgy adhatja ki a gyógyszerész, ha egy engedéllyel rendelkező szakember, például orvos, fogorvos, állatorvos, ehhez írásos vényt állít ki.

gyógyszer | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A vény nélkül beszerezhető gyógyszereket, amelyek használata biztonságosnak tartható orvosi ellenőrzés nélkül is, vény nélkül is megvásárolhatók. Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) az a kormányszerv, melynek jogában áll eldönteni az egyes gyógyszerekről, hogy azokat csak vénykötelesként vagy vény nélkül is lehet forgalmazni.

Sok éves vényköteles használat után azok a gyógyszerek, amelyek rendkívül biztonságosnak mutatkoznak, megkaphatják a hatóságtól a vény nélküli státuszt.Az ibuprofen fájdalomcsillapító például korábban vényköteles gyógyszer volt, ma viszont vény nélkül is kapható. Gyakran a hatóanyag mennyisége határozza meg az egyes gyógyszerkészítmények besorolását; a vény nélkül kaphatók egy tablettában vagy kapszulában lényegesebben kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, mint a vénykötelesek.

Az Egyesült Államokban az új gyógyszer feltalálója vagy kifejlesztője 17 éves szabadalmi védettséget, kizárólagos jogot kap a készítményre, bár általában ebből az időből jó néhány év eltelik addigra, mire a gyógyszer forgalmazását is engedélyezik. Amíg a szabadalom érvényben van, a gyógyszer védjegyzett, tehát a kifejlesztő gyár tulajdona. A szabadalmi védettség lejárta után azonban ún. generikus (nem védjegyzett) gyógyszer lesz belőle. Az ilyen gyógyszert már bármelyik gyártó vagy forgalmazó jogosult forgalmazni generikus néven (a hatóanyag nevén), ha arra jóváhagyást kapott az FDA-tól, de az eredeti terméktulajdonos még ekkor is fenntartja jogát a gyógyszer védjegyzett nevére. A generikus változatok általában alacsonyabb áron kaphatók, mint az eredeti gyógyszer.

| gyógyszer
2009-03-03 19:34:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop