Gyógyszer: haszon és kockázat

A kedvező hatások mellett a gyógyszerek mindegyikének van veszélye. Felírás során az orvosnak mérlegelnie kell a várható előnyök és a lehetséges veszélyek arányát. A gyógyszer alkalmazása csak akkor indokolt, ha a várható előnyök túlsúlyban vannak a lehetséges veszélyekhez képest.

gyógyszer, haszon, kockázat | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az orvosoknak azt is figyelembe kell vennie, hogy mi lehet a gyógyszer megvonásának várható következménye. A lehetséges előnyöket és veszélyeket természetesen ritkán lehet matematikai precizitással meghatározni.

Az alkalmazáshoz kapcsolódó haszon-kockázat mérlegelésekor az orvosnak figyelembe kell vennie a kezelendő betegség súlyosságát és hatását a beteg életminőségére. A viszonylag enyhe panaszok (például megfázás, köhögés, izomhúzódás, ritkább fejfájás) vény nélkül kapható gyógyszerekkel is megszüntethetők, s ilyenkor a mellékhatás előfordulásának csak igen kis kockázata fogadható el. A vény nélkül kapható gyógyszerek, ha az előírások szerint használjuk őket, széles biztonsági sávval rendelkeznek. A nemkívánatos hatások rizikója azonban ugrásszerűen nő, ha a beteg más, vény nélkül vagy vényre felírt gyógyszereket is szed. Ha viszont a gyógyszerrel súlyos, életveszélyes betegséget kezelnek (például szívinfarktus, agyvérzés, rák, szervátültetés utáni kilökődés), akkor el kell fogadni, hogy a súlyos nem kívánt reakcióknak is nagyobb a kockázata.

| gyógyszer, haszon, kockázat
2009-02-15 12:21:48

Web Design & Development Prowebshop