Gyógyszer mellékhatás - kockázati tényezők

Számos körülmény növeli a mellékhatások előfordulásának valószínűségét. Ilyenek például a következők: több gyógyszer egyidejű használata, életkor (csecsemők, idősek), terhesség, bizonyos betegségek és örökletes tényezők.

gyógyszer, mellékhatás | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Több gyógyszer egyidejű szedése

Ha a beteg több vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszert szed, növekszik a nemkívánatos gyógyszerhatások kialakulásának veszélye. Az ilyen hatások száma és súlyossága a bevett gyógyszerek számával egyre inkább nő. Növeli a kockázatot az alkohol fogyasztása is, hiszen ez is a szervezetre ható szer. A mellékhatások elkerülését segíti, ha időről-időre megbeszéljük a kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel, hogy milyen gyógyszereket szedünk egyidejűleg.

Életkor

Csecsemők és kisgyermekek esetében különösen nagy a mellékhatások veszélye, mivel náluk a máj gyógyszerlebontó képessége még fejletlen. Az újszülöttek például nem tudják lebontani és kiüríteni a kloramfenikolt, ezért ha ilyen gyógyszert kapnak, kialakulhat a "szürke baba" szindróma, mely súlyos, gyakran halálos reakció. Egy másik antibiotikum, a tetraciklin végleg elszínezheti a fogzománcot, ha csecsemőknek és olyan kisgyermekeknek adják, akikben még tart a fogképződés (körülbelül 7 éves korig). Ha aszpirint adunk olyan 15 év alatti gyermekeknek, akik influenzában vagy bárányhimlőben szenvednek, kialakulhat a Reye-szindróma.

Idősekben szintén nagyobb a mellékhatások kockázata. Ennek elsősorban az az oka, hogy általában több a betegségük, s ezért több vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszert szednek. Az idősek egy része nehezen érti meg a gyógyszer helyes használatára vonatkozó előírásokat. A veseműködés és a gyógyszer kiürülése szintén csökken az életkorral, s ezt sokszor tetézik egyéb problémák, pl. a hiányos táplálkozás és a kiszáradás. Az idős emberek könnyen elesnek, és csonttörést szenvedhetnek, ha olyan gyógyszert szednek, melyek gyengeséget, zavartságot okoznak, vagy rontják a koordinációt. Ilyen zavarok léphetnek fel számos antihisztamin, altató, szorongás és depresszió elleni gyógyszer szedésekor.

Terhesség

Számos gyógyszer veszélyezteti a magzat egészséges fejlődését. Ezért hacsak lehet, a terhes nőknek tartózkodniuk kell a gyógyszertől, különösen az első 3 hónapban. Ha a kismamának mégis szednie kell valamilyen vényköteles vagy vény nélküli gyógyszert, csak orvosi felügyelettel tegye. Az élvezeti szerek és tiltott drogok (alkohol, nikotin, kokain és kábítószerek, pl. heroin) veszélyeztetik a terhességet és a magzatot.

Egyéb tényezők

A betegségek módosíthatják a gyógyszer felszívódását, lebontását és kiürülését, valamint a szervezet válaszát az adott gyógyszerre. Öröklött tényezők miatt az egyik embernél erősebben érvényesülnek bizonyos gyógyszerek toxikus hatásai, mint a másiknál. A tudat és test kölcsönhatásainak birodalma, vagyis az olyan kérdések, mint a lelki beállítottság, életszemlélet, önbizalom, bizalom az egészségügyi dolgozók iránt, nagyobbrészt még ma is feltáratlanok.

| gyógyszer, mellékhatás
2009-02-17 09:11:33