Gyógyszerek szabadalmi védettsége

Az Egyesült Államokban az új gyógyszert kifejlesztő vállalat szabadalmi védettséget kaphat magára a gyógyszerre, illetve gyártására vagy felhasználására. A gyártó gyakran több szabadalmat is szerez egy gyógyszerre, sőt kizárólagos jogot kérhet azokra a rendszerekre, amelyek a gyógyszert bejuttatják a vérkeringésbe, vagy melyekből a gyógyszer kioldódik. A szabadalom 17 éves kizárólagos jogot ad a gyógyszerre.

gyógyszer, szabadalom | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Mivel azonban a felfedezés után még általában kb. 10 év telik el, mire a gyógyszert ember vagy állat gyógyítására engedélyezik, a gyártó csak kb. 7 évig forgalmazhatja kizárólagos joggal. (Az életveszélyes betegségek, pl. az AIDS gyógyszereinek törzskönyvezése általában gyorsabb.)

Ha a szabadalmi védettség lejár, más cégek is elkezdhetik forgalmazni az eredeti gyógyszer generikus változatait, általában az eredetinél jóval alacsonyabb áron. A generikus változat megjelenése azonban nem törvényszerű; néha a gyógyszert igen nehéz előállítani vagy nincsenek megfelelő vizsgálati módszerek annak bizonyítására, hogy a generikus gyógyszer ugyanúgy hat, mint az eredeti. Legtöbbször azonban feltételezhető, hogy a generikus ugyanolyan hatékony. A generikus gyógyszert forgalmazhatják márkanévvel (márkanévvel rendelkező generikumok) vagy csupán a generikus névvel. Az FDA-nak mindenesetre jóvá kell hagynia az összes generikus változatot.

| gyógyszer, szabadalom
2009-02-26 09:58:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop