Meghűlés gyógyszerei

A megfázás okozta gyötrelmekért 100-nál is több vírus okolható, és a betegség gyógyítása még ma sem megnyugtató. Az emberek dollármilliárdokat költenek el évente azokra a gyógyszerekre, melyek a megfázás tüneteinek enyhítésére szolgálnak.

nátha, meghűlés, gyógyszer | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az orvosok egy része azonban azt mondja, hogy a meghűlés körülbelül egy hét alatt elmúlik, ha semmit sem szed a beteg, gyógyszerrel pedig kell hozzá 7 nap, hogy jobban érezze magát! Gyermekeknél különösen gyakori a megfázás, és gyakran kapnak rá gyógyszert, pedig e szerek hatékonyságát iskolás korúnál fiatalabb gyermekeknél nem bizonyították.

Az lenne az ideális, ha a megfázás összes tünetét egyazon gyógyszerrel kezelhetnénk. Igen kevés azonban az olyan meghűlés elleni gyógyszer, amely csak egy hatóanyagot tartalmaz. A legtöbb készítménnyel számos tünetet megcéloznak, és ezért egy sor különböző hatóanyag található bennük, például allergia, orrödéma, fájdalom elleni szerek, köptető és köhögéscsillapító hatású anyagok.

Ha valakinek az orra dugult el, akkor nem segít rajta a köhögéscsillapító, a nyákoldó vagy a fájdalomcsillapító gyógyszer. Ha viszont a köhögés a fő probléma, miért kellene allergia elleni szert, vagy orrdugulás-csökkentőt használnia? Ha az embernek csupán a torka fáj, akkor valószínűleg megteszi egy fájdalomcsillapító (pl. paracetamol, aszpirin, ibuprofen vagy naproxen). Hasznosak lehetnek ilyenkor továbbá azok a szopogatós tabletták, amelyek helyi érzéstelenítőt, például lidocaint vagy oxybuprocaint tartalmaznak, vagy a sós vizes gargalizálás (fél teáskanál só 2,5 dl meleg vízben feloldva). Sokszor nehéz eldönteni, hogy a tünetek alapján mi lenne a legjobb kezelés; ilyenkor hasznos, elolvasni a gyógyszer tájékoztatóját, vagy megbeszélni a dolgot a gyógyszerésszel.

A megfázás vagy a köhögés néha súlyosabb betegségre is figyelmeztethet. Ha a tünetek több mint egy hétig makacsul megmaradnak, orvoshoz kell fordulni. Különösen ajánlatos ezt tenni akkor, ha mellkasi fájdalmakat érzünk, vagy köhögéskor sűrű vagy sötétebb köpet távozik. Láz és fájdalom ritkán jár együtt megfázással, az ilyen tünetek tehát inkább influenzára vagy bakteriális fertőzésre utalnak.

Antihisztaminok

Sok szakértő nem tartja helyesnek, hogy vény nélkül kapható, meghűlés elleni gyógyszerekben antihisztaminokat (allergia elleni hatóanyagokat) is használnak. Azzal érvelnek, hogy az ilyen vegyületektől a betegek álmosnak, nehézkesnek, lomhának érzik magukat. Ilyen állapotban veszélyes vezetni, nagyobb gépeket kezelni vagy más olyan tevékenységet folytatni, melynek során fontos a gyors reakciókészség. Az idősek különösen érzékenyek az allergia elleni szerek nemkívánatos hatásaira, ezek miatt gyakorta lép fel náluk látászavar, szédülés, a száj kiszáradása, nehéz vizelés, székrekedés és zavartság.Gyermekeknél az allergiaellenes szerek néha élénkítő hatásúak, ilyenkor álmatlanságot és fokozott aktivitást lehet tapasztalni. Bár sokan aggódnak e veszélyek miatt, az Egyesült Államokban a legtöbb meghűlés elleni gyógyszerbe mégis tesznek allergia elleni szereket. Ismét érdemes gondosan elolvasni a gyógyszerek használati utasítását, vagy tanácsot kérni a gyógyszerésztől.

Az orrdugulás-csökkentők

Ha a nyálkahártyát különösen pedig az orrnyálkahártyát, vírusok támadják meg, az erek kitágulnak, és duzzanat alakul ki. Az orrdugulás-csökkentők összehúzzák az ereket, és ezáltal enyhítik a tüneteket. A szájon át szedhető orrdugulás-csökkentők pszeudoefedrint, fenilpropanolamint és fenilefrint tartalmaznak. Az USA-ban a fenilpropanolamin számos vény nélkül kapható fogyasztószer fő hatóanyaga is.

Az orrdugulás-csökkentők mellékhatásai közül megemlíthető az idegesség, izgatottság, szívdobogás, álmatlanság. Mivel ezek a gyógyszerek bekerülnek a véráramlásba, nemcsak az orrban, hanem máshol is összehúzzák az ereket, és megemelhetik a vérnyomást. Emiatt a magas vérnyomásban vagy szívbetegségben szenvedő betegek egyáltalán nem, vagy csak orvosi ellenőrzéssel használhatják őket. Cukorbetegek, szívbetegek és fokozott pajzsmirigyműködésben szen-vedők szintén csak orvosi felügyelettel szedhetik.

Az említett komplikációk elkerülésére fejlesztették ki az orrspray-ket. Ezek csökkentik az orrszövetek duzzadását, de nem hatnak más szervekre. Az orrsprayk azonban olyan hatékonyan csökkentik az orrödémát, hogy sokan nem akarják abbahagyni használatukat a dobozon előírt három nap után. Ilyenkor ördögi kör alakulhat ki, és a gyógyszer használatának abbahagyása után mindig visszatér az orrdugulás. Ahogy a gyógyszer hatása elmúlik, az orr vékony erei kitágulnak, és a beteg orra ismét eldugul. A kellemetlen érzés miatt a beteg újból a gyógyszerhez fordul, s ez azután évekig tartó függőséghez vezethet, ezért a gyógyszer leállítását néha a fül-orr-gégész szakorvosnak kell felügyelnie.

A hosszú ideig ható orrspray-k hatóanyaga az oximetazolin és a xilometazolin. Ezek a gyógyszerek akár 12 óráig is képesek hatni. Magyarországon forgalomban lévő hosszú hatású orrspray-k pl.: az Afrin, Nasivin és az Olynth. Egy-egy alkalommal nem szabad 3 napnál tovább használni őket.

Köhögéscsillapító gyógyszerek

Bizonyos ingerekre a tüdő köhögéssel válaszol. A köhögés természetes reflex, mely megszabadítja a tüdőt a fokozott mennyiségben termelődő váladéktól.Ha a légutak elzáródnak, nyákot köhög fel a beteg. A nyák felköhögésének elfojtása nem tanácsos.

Meglehetősen nehéz olyan, köhögés elleni gyógyszereket találni, melyek csupán egyetlen hatóanyagot tartalmaznak. A meghűlés elleni készítményekbe ugyanis a köhögéscsillapító hatóanyaghoz gyakran köptetőt is tesznek. A szakértők egy része nem tartja értelmes dolognak, hogy olyan hatóanyagokat használnak együtt, melyek egyrészt a nyák kiürítését segítik, másrészt pedig elfojtják a köhögést. Az USA-ban az egyetlen jóváhagyott köptető a piacon a guaiefenezin, mely elvileg segít elfolyósítani és felköhögni a váladékot. Magyarországon vény nélküli kapható guaiefenezin tartalmú köptető a Wick Formula. Ezek az anyagok fellazítják a tüdőváladékot, és megkönnyítik felköhögését. A gyógyszer valódi hatékonyságát azonban meglehetősen nehéz bizonyítani.

A száraz, váladék nélküli köhögés igen zavaró lehet, különösen éjszaka. Ilyenkor egy köhögéscsillapító valóban segíthet abban, hogy a beteg nyugodtan tudjon aludni. A kodein igen hatékony köhögéscsillapító és jó szolgálatot tehet lefekvés előtt, mert van némi nyugtató hatása is. Valójában a hozzászokás ritka, de a kodein az USA számos államában és Magyarországon is vényköteles gyógyszer. Az USA egyes államaiban gyógyszerész is jogosult kodein tartalmú köhögéscsillapítót kiadni, ha a beteg aláír vásárláskor. Magyarországon az Erigon szirup kodeint tartalmazó OTC gyógyszer.

A kodein néha hányingert, hányást és székrekedést okoz. Mivel szédülés, álmosság és kábaság szintén előfordulhat, nem szabad kodeint tartalmazó gyógyszereket szedni azoknak, akik járművet vezetnek, vagy nagy odafigyelést igénylő munkát végeznek. A kodein ritkán okoz allergiát. Mellékhatásai azonban fokozódhatnak, ha a beteg egyidejűleg olyan szereket szed, melyek csillapító hatással vannak a központi idegrendszerre, például alkohol, nyugtatók, altatók, depresszió vagy allergia elleni szerek. Az említett szerek együttes szedése csak orvosi felügyelet mellett ajánlott.

A vény nélkül kapható köhögéscsillapítók leggyakoribb hatóanyaga az Egyesült Államokban a dextrometorfan. A köhögéscsillapító hatása kb. azonos a kodeinéval, mellékhatásai azonban ritkák, bár néha előfordul gyomorbántalom vagy álmosság.

| nátha, meghűlés, gyógyszer
2009-03-05 18:06:55

Web Design & Development Prowebshop