Gyógyszerek: visszatekintés

Régebben a legtöbb gyógyszerhez hozzá lehetett jutni vény nélkül. Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) létrehozása előtt csaknem bármit betehettek egy kis üvegbe, és árulhatták mint tökéletes orvosságot. Egyes vény nélkül kapható készítményekben alkohol, kokain, mariána, sőt ópium is volt, anélkül, hogy a felhasználót erre figyelmeztették volna. 1938-ban törvényben szabályozták az élelmiszerek, gyógyszerek és kozmetikumok kérdéseit.

gyógyszer, törvények, FDA | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A törvény feljogosította az FDA-t bizonyos szabályok felállítására, de nem adott egyértelmű útmutatást arra, hogy melyik gyógyszert kell vénykötelesként árusítani és melyiket vény nélkül.

Az élelmiszerekre, gyógyszerekre és kozmetikumokra vonatkozó törvényt 1951-ben módosították azzal a céllal, hogy megoldjanak bizonyos, a gyógyszerek biztonságosságával kapcsolatos kérdéseket és pontosan meghatározzák a különbséget a vényköteles és a vény nélkül kapható gyógyszerek között. Vénykötelesek lettek azok a vegyületek, melyeknél kialakulhat a hozzászokás, melyek mérgezőek lehetnek, és amelyek nem biztonságosak orvosi felügyelet nélkül. A többi gyógyszer vény nélkül is kapható maradt.

1962-ben újra módosították a törvényt. A vény nélkül kapható gyógyszerektől is megkövetelték, hogy biztonságosak és hatékonyak legyenek. Ami azonban az egyik betegnél hatékony, az a másiknál esetleg nem; sőt mi több, bármelyik gyógyszer okozhat nemkívánatos hatásokat (a nemkívánatos hatást gyakran mellékhatásnak nevezik, ez azonban nem utal világosan arra, hogy ezek az egyéb hatások általában nem kívánt jelenségek). Mivel a vény nélkül kapható gyógyszerek esetében nincs megszervezve a nemkívánatos hatások bejelentése, ezért sem az FDA, sem a gyógyszergyártók nem tudják igazán, hogy ezek a mellékhatások mennyire gyakoriak és súlyosak.

Végül fontos változás volt az utóbbi években, hogy számos, korábban vényköteles gyógyszert átsoroltak a vény nélküli kategóriába.

| gyógyszer, törvények, FDA
2009-02-12 10:36:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop