Krokodilvérből gyógyszer

Egy amerikai és egy ausztrál tudós krokodilvért gyűjt Ausztráliában, abban a reményben, hogy humán gyógyászatra is alkalmas antibiotikumot lehet belőle készíteni. Kimutatták ugyanis, hogy a hüllő immunrendszere elpusztítja a HIV-vírust.

krokodil, immun, gyógyszer | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A krokodilok letépik egymás végtagjait, és annak ellenére, hogy mikrobáktól nyüzsgő környezetben élnek, a sebeik nagyon gyorsan gyógyulnak, és nem fertőződnek el – mondja Mark Merchant amerikai tudós. Már korábban is megállapították, hogy a krokodil vérében található egyes fehérjék a penicillinnek is ellenálló baktériumokat is elpusztítják.
A krokodil immunrendszere másképpen működik, mint az emberé, azonnal megtámadja a baktériumokat. Olyan, mintha egy pisztolyt szegezne a baktérium fejéhez, és meghúzná a ravaszt – mondja Adam Britton, ausztrál kutató.

Britton és Merchant a vadon és a fogságban élő krokodilok vérét egyaránt begyűjti. Miután elfogták az állatot és összekötözték az állkapcsát, a feje mögötti nagy érből veszik le a vért. – Nagyon könnyen meg lehet csapolni ezt a sinusnak nevezett eret, így igen egyszerű módon juthatunk hozzá nagy mennyiségű vérhez.

Az emberek gyógyítására is alkalmas hatóanyag előállításához valószínűleg még nagyon sok munkára van szükség. Évekbe is beletelhet, míg forgalomba kerül a krokodilvérből készült csodagyógyszer.

CNN
| krokodil, immun, gyógyszer
2005-08-18 11:49:40

Web Design & Development Prowebshop