Kínában törzskönyveztek egy új rákellenes gyógyszert

A kezelés során egy olyan vírust használnak fel, amely a daganatsejteket megtámadja, de nem hat az egészséges sejtekre. Ez a világon az első alkalom, hogy ilyen kezelést törzskönyveztek.

rák, gyógyszer, H101 | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A gyógyszer lényegében egy amerikai biotechnológiai cég által kifejlesztett, majd leállított hatóanyag másolata. Ez a lépés arra is példa, milyen gyors lehet Kínában a törzskönyvezési eljárás, talán azért, mert alacsonyabbak a szabályzók küszöbértékei. Kína az első abban is, hogy elfogadott egy génterápiás eljárást.

A H101 nevű gyógyszer egy bizonyos fej-nyakrák fajta kezelésére alkalmas. A H101 génmanipuláció útján létrehozott ún. hideg vírust használ, amely kizárólag a ráksejtekre jellemző génhibás sejteket támadja meg.

Bár a megközelítés nagy érdeklődést keltett a tudósok körében, gyakorlati alkalmazása problématikus volt Az eredeti gyógyszer, az Onyx-015 gyártásával 2003-ban ezért le is állt az amerikai cég. Azt nem tudták, hogy a Sunway Biotech nevű sanghaji gyógyszergyár egy tudományos leírás alapján lemásolta az eljárást. Mivel Kínában nem védte szabadalmi oltalom, a gyártásnak nem volt akadálya, és most a Sunway az eredeti Onyx-015-re is megkérte a jogokat. Céljuk, hogy a megfelelő klinikai kísérletek után az Egyesült Államokban és Európában is elfogadott rákgyógyszert állítsanak elő.

CNN
| rák, gyógyszer, H101
2005-11-21 18:41:05


EMA: Vizsgálják a szennyezett valsartan hatásait

Vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), milyen hatásokat fejthet, fejthetett ki a szennyezett valsartan hatóanyaggal előállított készítmények szedése.


MSZP: adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül r...


Már visszavihetők a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítmények

Már visszavihetők a gyógyszertárakba azok a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek valsartan hatóanyagánál kifogást találtak a hatóságok - közölte az Országos G...


Vizsgálatot rendeltek el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt

A kínai miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a kínai oltóanyaggyártásban egy cégnél történt súlyos szabálytalanságok miatt.


Mit vigyünk az útra?

A nyaralást általában csomagolás előzi meg, melynek alkalmával rendszeresen felmerül a kérdés: mit is vigyünk magunkkal? Néhány szempontot ajánlunk figyelmükbe: