Kínában törzskönyveztek egy új rákellenes gyógyszert

A kezelés során egy olyan vírust használnak fel, amely a daganatsejteket megtámadja, de nem hat az egészséges sejtekre. Ez a világon az első alkalom, hogy ilyen kezelést törzskönyveztek.

rák, gyógyszer, H101 | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A gyógyszer lényegében egy amerikai biotechnológiai cég által kifejlesztett, majd leállított hatóanyag másolata. Ez a lépés arra is példa, milyen gyors lehet Kínában a törzskönyvezési eljárás, talán azért, mert alacsonyabbak a szabályzók küszöbértékei. Kína az első abban is, hogy elfogadott egy génterápiás eljárást.

A H101 nevű gyógyszer egy bizonyos fej-nyakrák fajta kezelésére alkalmas. A H101 génmanipuláció útján létrehozott ún. hideg vírust használ, amely kizárólag a ráksejtekre jellemző génhibás sejteket támadja meg.

Bár a megközelítés nagy érdeklődést keltett a tudósok körében, gyakorlati alkalmazása problématikus volt Az eredeti gyógyszer, az Onyx-015 gyártásával 2003-ban ezért le is állt az amerikai cég. Azt nem tudták, hogy a Sunway Biotech nevű sanghaji gyógyszergyár egy tudományos leírás alapján lemásolta az eljárást. Mivel Kínában nem védte szabadalmi oltalom, a gyártásnak nem volt akadálya, és most a Sunway az eredeti Onyx-015-re is megkérte a jogokat. Céljuk, hogy a megfelelő klinikai kísérletek után az Egyesült Államokban és Európában is elfogadott rákgyógyszert állítsanak elő.

CNN
| rák, gyógyszer, H101
2005-11-21 18:41:05

Web Design & Development Prowebshop