A klinikai gyógyszerkísérletek vizsgálatát rendelték el Nagy-Britanniában

Hat ember megbetegedett, és négy a mai napi súlyos állapotban van a leukémia elleni gyógyszer humánkísérletei során, ezért ismét előtérbe került a vita az ilyen és hasonló kísérletek biztonsága körül.

gyógyszer, klinikai kisérlet | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A hat, korábban egészséges férfi a TGN1412 nevű monoklonális antitest bevétele után lett rosszul. A brit hatóságok a kísérletek azonnali felfüggesztését rendelték el.

A klinikai kísérletek szakértői meg voltak döbbenve a gyógyszerreakciók láttán, és nem értik, miért ugyanabban az időben kapták a kísérlet résztvevői a gyógyszert. – A monoklonális antitestek mérgezők is lehetnek, bár sokat nem tudunk róluk – jelentette ki Martin Glennie, a southamptoni egyetem szakértője, aki szerint szokatlan, hogy az önkéntesek egyidőben kapták a kísérleti hatóanyagot.

Egy másik szakértő, Chris Hughes így nyilatkozott: – Az ilyesmi valóban nagyon ritkán fordul elő. Én még soha nem találkoztam hasonlóval sem, és még hallani sem hallottam róla.

A nyolc önkéntes a tervek szerint kéthetes kísérletben való részvételért mintegy 700000 Ft-nak megfelelő összeget kapott.

Az első helyszíni szemle után megállapították, hogy a kísérlet lefolytatói, a Paxerel International kutatói a legjobb gyakorlat szerint jártak el, és betartottak minden ilyenkor szokásos szabályt és előírást. Kijelentették, hogy a kísérlet résztvevőinek beadott adag 500-szor kisebb volt, mint az állatkísérletekben alkalmazott legmagasabb biztonságos dózis.

| gyógyszer, klinikai kísérlet
2006-03-20 09:06:15

Web Design & Development Prowebshop