Vectorex, Scalarex: két szer, két vizsgálat

vizsgálat, Scalarex, Vectorex, etika, rendőrség | Népszabadság   Népszabadság
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója szerint gyógyszerhamisítás történt, az úgynevezett szteroid-ügyben. Szerinte valaki szintetikus szert kevert a természetgyógyászati készítményként hirdetett termékekbe - hangzott el a tv-Híradó hétfő esti műsorában.

A fővárosi II. kerületi rendőrkapitányság feljelentéskiegészítést rendelt el, miután az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Fővárosi Intézete pénteken feljelentette azt a három orvost, akik embereket kezeltek az illegálisan forgalmazott Vectorex és Scalarex nevű szerekkel. A fővárosi ÁNTSZ a II. kerületi és a VIII. kerületi rendőrkapitányságon tett feljelentést a természetgyógyászati centrumokban dolgozó orvosok ellen. A II. kerületi kapitányság újabb laboratóriumi vizsgálatokat tart szükségesnek, mielőtt dönt arról, hogy nyomozást indít-e az ügyben.

Az ismeretlen eredetű injekciót alkalmazó orvosok ellen vizsgálatot kezdeményez a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai bizottsága is. A szakmai szabályok szerint ugyanis az orvosok kötelesek meggyőződni arról, hogy melyek az engedélyezett szerek, és az alkalmazni kívánt készítménynek milyenek a hatásai - nyilatkozta a MOK országos etikai bizottságának elnöke, Poczkodi Sándor.

Mivel rendőrségi feljelentés is történt, a nyomozás befejezéséig az etikai vizsgálat lefolytatását felfüggesztik. A vizsgálat eredménye azonban független a nyomozásétól: kiderülhet, hogy az érintett orvosok büntetőjogilag nem vonhatók felelősségre, etikai vétséget viszont elkövettek. Ha az érintetteket elmarasztalják, úgy a büntetés figyelmeztetés, megrovás, pénzbüntetés vagy a kamarai tagság 1-6 hónapos felfüggesztése lehet. Ez utóbbi esetén az érintett orvosok hivatásukat sem gyakorolhatják, ugyanis ennek feltétele a kamarai tagság.

| vizsgálat, Scalarex, Vectorex, etika, rendőrség
2002-07-10 14:43:26
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop