Százéves az aszpirin

aszpirin, gyógyszer, infarktus | Népszabadság   Népszabadság
"A világon nem létezik még egy olyan gyógyszer, amelynek ilyen lenyűgöző és rekordokban gazdag története volna" - állította az acetilszalicilsav (ASS) hatásmechanizmusát leíró Nobel-díjas brit Sir John Vane, s hogy mennyire igaza van, azt betegek milliói naponta igazolhatják. Mert hogy az ASS nem más, mint a jól ismert aszpirin. Most szombaton éppen az aszpirin tiszteletére csomagolták be a Bayer gyógyszergyár igazgatósági épületét, így jelezve, hogy aznap ünnepelte századik születésnapját a "fejfájás elleni por". A berlini császári szabadalmi hivatalban ugyanis 1899. március 6-án vették jegyzékbe az Aspirin nevű gyógyszert. (A szalicilsavat ecetsavval 1897. augusztus 10-én elegyítette Felix Hoffmann vegyész, aki reumaellenes szert akart az apja számára előállítani. Az anyagból - amely 1904 óta kapható tabletta formájában - évente 44 000 tonnányit készítenek a gyógyszergyárak.)

Az aszpirint eleinte fájdalom, láz és reuma enyhítésére alkalmazták. Végső soron azonban egy sokoldalú gyógyszerről van szó. Az aszpirin infarktustmegelőző hatása például alig egy évtizede lett egyértelmű. 1988-ban jelentették be, hogy 22 ezer amerikai orvos négy éven át kísérletezett önmagán. Az orvosok fele minden másnap placebót, a többi pedig 325 milligramm ASS-t vett be. A kísérlet kimutatta, hogy az aszpirint fogyasztó orvosok esetében 47 százalékkal csökkent a szívinfarktus kockázata. Hat évvel később hangzott el: ha a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők rendszeresen aszpirint szednének, akkor évente világszerte mintegy 100-200 ezer haláleset elkerülhető volna.

Százesztendős diadalútja ellenére ma is rengeteg pénzt fektetnek az aszpirinnel kapcsolatos kutatásokba. Elképzelhető például, hogy az aszpirin az Alzheimer-kórban szenvedőkön is segít. A kutatók ugyanis azt tapasztalták, akik valamilyen okból rendszeresen szedték a szert, azoknál kevesebb Alzheimer-kóros megbetegedés fordult elő. Ha beigazolódik a megfigyelés, akkor az aszpirint valóban nem lehet elfelejteni.

| aszpirin, gyógyszer, infarktus
2002-07-10 13:26:27