Ügyeskedés a számokkal – megtévesztő adatok a gyógyszerek kockázatairól

Az akadémia medicina a gyógyszerek abszolút és relatív kockázatainak összekeverésével megtéveszti a betegeket. Az alábbiakban a tényeken kívül egy kis számolás következik.

gyógyszer, gyógyszergyár, statisztika | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Melyik gyógyszert venné be inkább? Azt, amelyik a rák kockázatát 50 százalékkal csökkenti, vagy azt, amelyik 100-ból csak egy embernél küszöböli ki a kockázatot? A legtöbben azt választanák, amelyik 50 százalékkal, csakhogy az igazság az, hogy mindkét szám ugyanarra a gyógyszerre vonatkozik.

Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy kétféle megközelítés létezik, az egyiket relatív, a másikat abszolút kockázatnak nevezzük. Egy kísérletbe mondjuk 100 embert vontak be, és tartama alatt 2 személy kapna emlőrákot, ám ha mind a 100 egy bizonyos gyógyszert szed, akkor csak egy lesz beteg. Ez azt jelenti, hogy az emlőrák kockázata 1 a 100-ból. Mégis, a gyógyszeripar ilyenkor azt állítja, hogy a relatív kockázatcsökkenés 50 százalékos, mert az egy a kettőnek az 50 százaléka. Más szóval relatív értelemben a kockázat a felére csökken.

Az illető gyógyszert reklámozó szlogenek tehát minden esetben a relatív kockázatról szólnak. „Döbbenetes 50 százalékos kockázatcsökkenés!” – harsogják, és ezt veszi át a média, az orvosi szakfolyóiratok, az FDA, az orvosok és az orvoslátogatók, akik folyamatosan eltúlozzák az előnyöket, és egyben a minimumnak állítják be a kockázatokat. Ugyanis, lehet, hogy ez a gyógyszer 100-ból egynek segít, de a mellékhatásai mind a száznál növelik a kockázatot.

Bár az emlőrákra alkalmazott gyógyszer, a herceptin csak 0,6 százalékos abszolút kockázatcsökkenést mutatott, a reklámok az „emlőrák gyógyszeréről” szólnak, és mintegy azt követelik, hogy minden beteg azonnal kapja meg. Pedig 100-ból még egy betegnél sem hatásos.

Ennek a jelenségnek a fordítottja igaz a természetes gyógymódoknál. Ha a hagyományos gyógyászat el akar hitelteleníteni egy természetes anyagot, gyógynövénykészítményt, vagy a táplálkozás hatását az egészségre, minden esetben abszolút kockázatról beszél. Ha a zöld tea kivonata ugyanúgy 50 százalékkal csökkenti a rák kockázatát, azaz 100-ból egynél, a hírekben valahogy így szerepel: „A zöld tea nem hatásos, mert 100-ból csupán 1 betegnél működik.” Ugyanez a gyógyszergyári termékre vonatkoztatva így szólna: „A szenzációs új gyógyszer 50 százalékkal csökkenti a rák kockázatát!”

Olyan ez, mint a régi vicc az Egyesült Államok és a volt Szovjetunió sportolói közötti versenyről, ahol csak ketten indultak. Az amerikai győzött, de az újságokban az jelent meg, hogy a szovjet futó ezüstérmes, míg az amerikai csak utolsó előtti lett.

NewTarget.com
| gyógyszer, gyógyszergyár, statisztika
2006-05-04 11:32:08

Web Design & Development Prowebshop