Félrevezették az amerikai orvosszövetség folyóiratát

Néhány nappal az után, hogy megrovásban részesültek azok a kutatók, akik nem fedtél fel a gyógyszergyárakkal való kapcsolatukat, a JAMA, az amerikai orvosszövetség lapjának főszerkesztője bejelentette, ismét félrevezették – ezúttal egy, a súlyos migrént a szívinfarktussal összefüggésbe hozó tanulmány szerzői.

JAMA, gyógyszer | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A tanulmány mind a hat szerzője anyagi juttatásban részesült a migrén és a szívbetegségek elleni gyógyszereket gyártó cégektől.

A szerzők azzal érvelnek, azért nem jelentették anyagi kapcsolataikat, mert úgy gondolták, hogy nem releváns lenne a tanulmány szempontjából.

Dr. Catherine DeAngelis, a JAMA főszerkesztője szerint a folyóirat szerkesztői nem tudtak a kapcsolatról, amíg az Associated Press munkatársai nyilvánosságra nem hozták az ügyet. – Oda a hírnevünk – mondta.

A főszerkesztő hozzátette, ha tud a kapcsolatról a szerzők és a gyógyszergyárak között, akkor azt nyilvánosságra hozta volna. – Majd én eldöntöm, mi a releváns és mi nem – mondta DeAngelis. – Nem az a fontos, mit nyerhetnek azok a cégek. Ez felfogás kérdése.

A JAMA már régóta megköveteli, hogy a nála publikáló szerzők fedjék fel minden pénzügyi kapcsolatukat a gyártó cégekkel. Nemrégiben megírták, hogy az antidepresszánsokról író kutatók anyagilag érdekeltek lehettek, de a kapcsolatról nem számoltak be.

A szerzők cáfolják, hogy félre akarták volna vezetni a folyóiratot. Állításuk szerint azért nem közölték az anyagi támogatást, mert tanulmányuk nem reklámozza a gyógyszert, csak rávilágít a súlyos migrén és a szívinfarktus fokozott kockázata közötti kapcsolatra.

Más folyóiratok súlyos mulasztással vádolják a JAMA-t, de a főszerkesztő így védekezik: – Én nem vagyok sem Isten, sem az FBI.

JAMA
| JAMA, gyógyszer
2006-07-20 12:14:15

Web Design & Development Prowebshop