Vigyázzunk az Interneten rendelt gyógyszerekkel!

Akaratlanul is kockázatnak teszi ki egészségét az, aki az Interneten rendel gyógyszert, hívják fel a figyelmet brit orvosok.

Intrnet, gyógyszer, rendelés | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Sok ugyanis a hamisított gyógyszer, amelyeknek összetevői még csak nem is hasonlítanak a címkén feltüntetettekre. A veszély még akkor is fennáll, ha a megrendelő a csomagban a jó gyógyszert kapja meg, ugyanis nem világos a mellékhatások és a többi gyógyszerrel való együttes hatás kérdésköre.

A Lancet című brit orvosi folyóirat beszámol egy 64 éves nő esetéről, aki négy éven keresztül rendelt az Internetről gyógyszert, miután saját maga diagnosztizálta, hogy krónikus fáradtság szindrómában szenved. Végül az ellenőrzés nélkül szedett szteroidoktól szürke- és zöldhályog alakult ki a szemén.

Az eset után két orvos elhatározta, megvizsgálja az Interneten árult gyógyszerek kérdését.

– Az Internet-használat folyamatosan terjed, és az információ szempontjából ez pozitív jelenség – mondják a kutatók –, ám az, hogy gyógyszert is lehet rendelni, alapos vizsgálatot és odafigyelést igényel.

– Aki az Interneten rendel gyógyszert, kockára teszi az egészségét – állítják a kutatók, akik szerint az orvosoknak jobban oda kellene figyelniük a jelenségre, és meg kell tudakolniuk betegeiktől, szereznek-e be ilyen forrásból orvosságot.

BBC News
| Intrnet, gyógyszer, rendelés
2006-08-16 12:23:16

Web Design & Development Prowebshop