A porrá tört gyógyszer végzetes lehet

Egy brit szakértői csoport figyelmeztet arra, hogy súlyos mellékhatásokkal járhat, ha a tablettákat a könnyebb lenyelés érdekében porrá törve veszik be a betegek.

gyógyszer, por | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
David Wright, a csoport vezetője elmondta, hogy a tablettákat gyakran különleges bevonattal látják el, amely a hatóanyag kibocsátását szabályozza. Ajánlatos, hogy az ilyen esetekben a hatóanyagot inkább tapasz, folyadék vagy belélegezhető formában juttassák a szervezetbe.

Becslések szerint az idős emberek mintegy 60 százalékának nehézséget okoz a gyógyszer lenyelése. Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy az ápolóotthonokban a nővérek 80 százaléka porrá töri a tablettát az idős betegek számára. Szintén becsült adat, hogy évente 25 millió felírt gyógyszerrel kapcsolatban jelentkeznek káros gyógyszerreakciók.

Az össze nem törendő tabletták közé tartozik például az emlőrák ellen adott Tamoxifen, valamint a morfin is. Ha valaki összetöri a Tamoxifent, belélegezheti, ami különösen terhességben igen veszélyes. A morfin összetört állapotban végezetesen gyorsan szívódhat fel. Az angina és magas vérnyomás ellen szedett nifedipin összetörve szédüléssel, fejfájással, valamint a stroke vagy szívroham fokozott kockázatával járhat.

A különleges bevonatok azt jelzik, hogy a gyógyszer hosszú időtartam alatt oldódik fel, azért, hogy a betegnek napi többszöri bevétel helyett csak egy alkalommal kelljen bevennie. Amennyiben széttörik őket, az ilyen gyógyszerek sokkal gyorsabban szívódnak fel.

A szakértők szerint a végzetes balesetek száma nem túl magas, mégis, a vényt felíró orvosnak minden esetben ellenőriznie kell, be tudja-e venni a beteg a tablettát, ha nem, akkor a hatóanyagot más formában kell a szervezetébe juttatni.

BBC News
| gyógyszer, por
2006-10-29 11:18:13
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop