Van mit tanulni elődeinktől – egy 17. századi gyógyszer a 21. században

Elképzelhető, hogy hatásos gyógyszert fognak tudni kifejleszteni bakteriális fertőzések ellen egy 252 éves németalföldi füveskönyv alapján.

gyógyszer, Rumphius | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A Mayo klinika kutatócsoportja G. E. Rumpf, latinosan Rumphius 1741 és 1755 között írt botanikuskönyvét fordíttatta le az eredeti holland és latin nyelvről, hogy megvizsgálja, mennyiben tartalmaz használható szövegeket.

Rumphius a Holland Kelet-Indiai Társaság alkalmazottjaként élete legnagyobb részét egy Indonéziához tartozó szigeten, Ambonon élte le, és alapos, rajzokkal illusztrált feljegyzéseket készített a sziget növényvilágáról.

A kutatók a fordítás után számítógép segítségével elemezték a szöveget, így akadtak rá az Atuna racemosa, az atuna-fa tulajdonságainak leírására. A fa magja Rumphius szerint megszünteti a hasmenés valamennyi formáját, de szerző felhívja a figyelmet arra, hogy ez a hatás azonnali, hirtelen és nagyon erős, ezért a gyógymód vérhas esetén csak óvatosan alkalmazható.

Dr. Eric J. Buenz botanikus, a kutatás vezetője úgy vélte, ez a leírás csakis arra utalhat, hogy a gyógynövény a belek baktériumflórájára hat. A kutatók ekkor ellátogattak Szamoára, hogy begyűjtsék a fa leveleit és termésének magját.

Laboratóriumban alkoholos kivonatot készítettek a növénynek ezekből a részeiből, majd kipróbálták négy gyakori baktérium tenyészeten, ezek a Staphylococcus aureus, az Enterococcus faecalis, a Pseudomonas aeruginosa és az Escherichia Coli. Kiderült, hogy a fa kivonatainak erős antibakteriális hatásuk van, különösen az S. aureus és az E. coli esetében. A magok kivonata erősebb hatásúnak bizonyult, mint a leveleké.

Dr. Buenz reméli, hogy a növényből új antibiotikumot lehet kivonni, és hozzáteszi, az előzetes kísérletek arra utalnak, hogy a kivonat hatásos a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) ellen is. Ez a baktérium korunk egyik nagy kihívása, mert a legtöbb antibiotikumnak ellenáll.

The New York Times
| gyógyszer, Rumphius
2007-01-16 20:48:01

Web Design & Development Prowebshop