Fogba ültetett gyógyszeradagoló

Nem kell már aggódni, hogy ne felejtsük el bevenni a tablettát, és a rendszeresen gyógyszert szedők számára pedig biztosítva lehet akár az éjszakai adagolás is, ha befejeződnek a kísérletek a gyógyszeradagolót rejtő műfoggal.

gyógyszer, adagolás, vérszint | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Az Intellidrugnak nevezett eszköz két mesterséges őrlőfogba illesztve automatikusan adagolja a kívánt mennyiséget a kívánt időközökben. Ha a humán kísérletek eredménnyel zárulnak, 2010-ben már forgalomba is hozható.

A kutatás német vezetője, dr. Thomas Velten szerint: – Egyes betegségeknél igen fontos, hogy a gyógyszer vérszintje jelen állandó legyen. Ezzel az eszközzel még a beteg álmában is adagolható a gyógyszer. A beteg nemétől és testsúlyától függően könnyen időzíteni lehet az adagolást.

A hatóanyag egy tartályban van elhelyezve, az implantátumot pedig a fogba lehet rögzíteni. A nyál egy hártyán keresztül bejut a tartályba, és feloldja a szilárd gyógyszert. Ha egy elektromos időzítő mechanizmus működésbe hozza a rendszert, kinyílik egy kis szelep, és az oldat meghatározott mennyiségét a szájüregbe engedi.

Az eszközre két szenzor van illesztve, az első a koncentrációt méri, a második pedig a kibocsátott mennyiséget. Távirányítással megoldható, hogy az orvos szükség szerint emelje az adagot.

Igaz, hogy az eszköz nem lesz olcsó, de egyes szakemberek szerint, mivel a krónikus betegek mintegy 50 százaléka nem szedi megfelelően a gyógyszereit, az egészségügyi ellátás ebből adódó költségei sem alacsonyak.

BBC News
| gyógyszer, adagolás, vérszint
2007-03-02 11:47:47

Web Design & Development Prowebshop